Embargoul și plafonarea prețului țițeiului rusesc par a funcționa mai bine cât se aștepta oricine, în ciuda amenințărilor Kremlinului. Dar regimul Putin a găsit o nouă resursă.

China și India, care au rămas principalii mari cumpărători de petrol rusesc după instituirea sancțiunilor occidentale, nu vor să cumpere la un preț avantajos pentru Kremlin, scrie Bloomberg.Dimpotrivă, ambele state profită de situație pentru a trage cât mai jos prețul Ural, principalul tip de țiței exportat de Rusia și folosit ca referință de calcul al prețurilor.

Dacă în vară țițeiul rusesc se vindea și cu peste 100 de dolari barilul, acum a ajuns să fie cotat la 60 de dolari, dar se vinde și cu 39, deoarece rușii nu găsesc cumpărători. Între timp, barilul Brent este cotat la peste 88 de dolari.

Începând din 5 decembrie, Rusia nu mai poate livra statelor UE petrol decât prin oleoducte, nu și pe cale maritimă - prin care era importat în Uniune 90% din volumul de țiței rusesc. De asemenea, UE și G7 au impus, tot începând din 5 decembrie, plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra pe cale maritimă statelor terţe la 60 de dolari barilul. De la 5 februarie va intra în vigoare și un plafon pentru produse petroliere rafinate. Intrarea în vigoare a acestor măsuri nu a dus, așa cum se preconiza inițial și cum spera Kremlinul, la o scumpire a carburanților. Dimpotrivă, China și India au speculat impasul în care a ajuns Rusia pentru a ține jos prețul petrolului.

Yuanii chinezești, noul export al Rusiei

În cazul în care țițeiul Ural rămâne între 40 și 50 de dolari, veniturile la bugetul Kremlinului vor scădea cu 36 de miliarde. Însă economia lui Putin tot nu se va prăbuși. Motivul este acela că, pe fondul scăderii exporturilor de țiței, Rusia a recurs la o nouă opțiune: vânzarea de yuani, singura valută din rezervele sale pe care o mai poate folosi și care a devenit extrem de importantă pentru Moscova odată cu introducerea sancțiunilor occidentale. Practic, se estimează că yuanul ar reprezenta aproape jumătate din piața valutară din Rusia.

Estimările occidentale indică că Kremlinul are o rezervă de circa 310 miliarde de yuani – 45 de miliarde de dolari. Aceasta i-ar permite regimului Puțin să continue războiul și în 2023, dacă prețul țițeiului nu scade sub 35 de dolari/baril. Pe de altă parte, dacă prețul revine peste 60 de dolari, Kremlinul ar putea chiar să-și refacă rezervele de yuani. Iar dacă se stabilizează la 70 de dolari, bugetul va fi chiar echilibrat, scrie Reuters.

Sursa foto: Shutterstock / Shah 7799

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri