Plafonarea facturilor la energie și gaze obligă statul să bage mâna tot mai adânc în buzunar. Suma decontată în contul măsurilor de sprijin a trecut de 11 miliarde de lei, conform datelor ANRE.

Mai concret, suma totală verificată și transmisă spre decontare în baza Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului nr. 118/2021 și 27/2022 a ajuns la 11,15 miliarde, potrivit celor mai recente cifre publicate de ANRE. Acest total nu reprezintă sumele la zi care li se cuvin furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din cauza pierderilor suferite ca urmare a plafonării prețurilor finale, ci doar cât a putut să verifice ANRE până la data respectivă, cererile de decontare acoperind practiv intervalul noiembrie 2021-martie 2023. Până la ora actuală sunt aproape 1.000 de cereri aprobate, iar numărul lor continuă să crească.

De ce decontează statul plafonarea facturilor la energie și gaze

De ce este nevoie ca statul să le deconteze furnizorilor de energie și gaze aceste sume uriașe? Potrivit legii (OUG 118/2021 și OUG 27/2022), prețurile la gaze și energie electrică sunt plafonate, iar furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferența, pe baza unor cereri, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici). Practic, furnizorii au pierdut acești bani tarifându-le consumatorilor energia la un preț mai mic decât cel din contracte.

Din cauza creșterii prețurilor la care furnizorii cumpără gazele și electricitatea, această diferență între prețurile reale și cele facturate după plafonare era estimată la 40 de miliarde de lei de la introducerea plafonării (1 aprilie 2022) și până la finalul anului 2022.

Oficialii nu au estimat corect dimensiunile decontului

Inițial, oficialii nu au contrazis această estimare, dar ulterior au coborât mult sumele pe care le-au recunoscut drept pierderi furnizorilor. De pildă, ministrul Finanțelor vorbea în august de numai 5 miliarde de lei.

În 2023, Guvernul speră să folosească banii din ”contribuția de solidaritate” – suprataxa pe profiturile producătorilor de petrol și gaze – pentru a acoperi aceste deconturi. Doar că, după estimările Finanțelor, din suprataxă s-ar obține 3,9 miliarde de lei, și asta în scenariul optimist în care și OMV Petrom ar plăti-o. Ceea ce nu pare a fi cazul - or OMV Petrom ar fi fost cel mai important contribuabil sub incidența suprataxei.

Chiar și dacă nivelul total e mai mic de 40 de miliarde, conform celor mai recente date ANRE, doar pentru vara anului trecut, sumele decontate furnizorilor au ajuns la 5,58 miliarde de lei - mult peste cuantumul total al suprataxei pe un an întreg. Și asta în condițiile intervalului iunie-august în care consumul de gaze la consumatorii casnici a fost mic.

Rămâne de văzut cum se va acoperi în continuare decontarea din buget, în condițiile în care plafonarea urmează să continue, sub o formă modificată, până la sfârșitul lui martie 2025.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri