Pensiile speciale ridică tot mai multe probleme Guvernului Ciucă, în condițiile în care presiunea începe să crească atât din partea partidelor politice din România, dar și de cerințele Băncii Mondiale și a Uniunii Europene, care ar putea tăia finanțările pentru țara noastră, dacă nu se ajunge la o formă a legii agreată.

În prezent, România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi - trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB, declara Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României, la finele lunii ianuarie.

În weekend, fostul premier, Florin Chițu a scris de pagina de Facebook personală, tranșa 2 din PNRR întârzie, iar de vină ar fi modul în care arată proiectul de lege al pensiilor speciale, avertizând că ne-am putea lua adio de la acești bani.

„Fără tranșa 2 nu ai cum să vorbești de tranșa 3. Am negociat PNRR în așa fel încât să fie cel mai bun deal pentru România. O șansă unică să implementăm reforme pe care clasa politică le-a amânat 33 de ani. În plus, suntem plătiti 30 de miliarde de euro pentru reforme care aduc beneficii românilor.

România cu un sistem de pensii sustenabil bazat pe contributivitate, cu un sistem de salarizare în sectorul bugetar care elimină sporurile și plătește compentența și cu un aparat bugetar REDUS dar PERFORMANT, este de neoprit în competiția globală. În opinia mea, nerespectarea PNRR se încadrează la subminarea economiei naționale. Cine face asta, condamnă la decenii de sărăcie milioane de români și pentru asta trebuie să plătească” a scris fostul premier.

Turcan: Ministerul Muncii trebuia să vină de anul trecut cu un proiect care să rezolve problemele

Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină de anul trecut cu un proiect care să rezolve problema pensiilor speciale, a declarat și deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

Întrebată la Parlament despre un raport intermediar al Băncii Mondiale referitor la proiectul pensiilor speciale, aceasta a arătat că "ceasul ticăie".

"În primul rând aş spune că ceasul ticăie, pentru că dead-line-ul pentru adoptarea proiectului privind pensiile speciale era sfârşitul anului trecut şi Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină deja, în decursul anului trecut, cu un proiect care să rezolve problema pensiilor speciale şi mai exact să aducă aceste pensii cât mai aproape de contributivitate. Cert este că acest proiect, prin care trebuie să respectăm inclusiv un jalon din PNRR de reformă, trebuie să fie în primul rând constituţional", a declarat Turcan.

Potrivit acesteia, "Comisia Europeană nu acceptă măsuri de faţadă, măsuri care să mimeze rezolvarea unei probleme".

"Ca atare, proiectul pe care trebuie să-l propună Ministerul Muncii pe de o parte trebuie să fie unul constituţional şi, de asemenea, ca om care a negociat PNRR-ul, în calitate de ministru al Muncii, acest regim al pensiilor speciale trebuie să aducă următoarele elemente: unu - pensiile speciale cât mai aproape de contributivitate, doi - să nu creeze alte categorii de pensii speciale şi să nu creeze discriminări între beneficiarii de pensii speciale. Cu alte cuvinte, varianta corectă pe care ar trebui să o includă acest proiect este de găsire a unei formule pe care eu am lăsat-o când am predat mandatul, de calcul a pensiilor speciale şi aceasta să fie extrapolată la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii speciale", a explicat liberala.

Întrebată dacă ministrul Muncii, Marius Budăi, ar trebui să-şi dea demisia dacă nu se va face această reformă, Raluca Turcan a spus, că persoana care trebuie să comenteze demisiile unor miniştri este primul ministru.

„Nu mă pronunţ eu. Cert este că avem steguleţe de reformă, ceea ce înseamnă modernizare de fapt pe câteva mari componente care ţin de capitolul muncă şi protecţie socială. Unul este legat de pensiile speciale, altele două sunt legate de pensiile din sistemul public şi de salarizarea din sistemul bugetar şi nu în ultimul rând este cel legat de reforma asistenţei sociale, care în România, din nefericire, încurajează pe de o parte nemunca, dar cel mai grav şi cel mai grav afectează beneficiari de asistenţă socială care scapă de foarte multe ori pe sub radarul autorităţilor", a mai spus Raluca Turcan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri