Prețul argintului a crescut cu doar 3% față de acum doi ani, ceea ce face ca o bijuterie din argint să fie cadoul cel mai avantajos.

• Prețul de referință pentru cele mai comune cadouri de Ziua Îndrăgostiților a crescut cu 23% în ultimii doi ani, mai mult decât inflația generală a prețurilor de consum din UE.
• Consumatorii ar putea să se gândească mai bine dacă vor friptură la cină deoarece prețul cărnii de vită și de pasăre a crescut cu 46% și, respectiv, 19%.

Poate că dragostea plutește în aer, dar anul acesta, pentru consumatorii din UE, inclusiv din România, dragostea vine cu un preț ridicat, iar inflația pune în pericol posibilitatea de a-și permite sărbătorile romantice. Potrivit Indexului de Ziua Îndrăgostiților(1) realizat de rețeaua de investiții sociale eToro, o bijuterie din argint este cadoul "cel mai avantajos" pe care îl puteți alege, prețurile argintului crescând cu doar 3% față de 2021. Dacă optează pentru aur, consumatorii trebuie să fie pregătiți să plătească un preț cu 13% mai mare față de acum doi ani.

Indicele analizează produsele esențiale de Ziua Îndrăgostiților, precum bijuteriile, bomboanele și o cină care include carne, analizând prețurile mărfurilor: aur, argint, cacao, zahăr, carne de vită și pui. Valoarea cumulată a celor șase produse de bază a crescut cu 23% în ultimii doi ani, mai mult decât creșterea de 16,2% a inflației generale a prețurilor de consum din UE înregistrată în același interval de timp și mai mult decât creșterea de aproape 19% a inflației din România din aceeași perioadă.

Dacă planul este o cină în oraș, acesta va fi cadoul care cântărește cel mai greu asupra portofelelor consumatorilor în comparație cu Valentine's Day din alți ani, în condițiile în care prețul proxy al proteinelor din carnea de vită și de pui a crescut cu 33% din 2021 încoace, în timp ce producătorii, restaurantele și gospodăriile resimt și ele presiunea facturilor la utilități. Mai puțin dur pentru portofel dar tot cu un cost mai mare, o cutie de ciocolată nu va fi o afacere la fel de bună, cu produse de bază precum cacaua și zahărul al căror preț a crescut în medie cu 29%.

Ben Laidler, strategul piețelor globale de la eToro, a comentat: "Veștile proaste continuă să vină pentru consumatorii europeni care se luptă deja cu creșterile dobânzilor și cu creșterea costurilor energiei. Romanticii Europei vor resimți întregul impact al inflației în timpul sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților, cu bijuterii, ciocolată și cine în oraș care vor avea un preț mai mare. În ciuda faptului că majorarea prețurilor la mărfurile de Ziua Îndrăgostiților este mai mică decât creșterea de 31% a prețurilor(2) mărfurilor fungibile la nivel general, nu putem spune că "dragostea nu costă nimic".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri