România trebuie să îmbunătăţească legislaţia în domeniul energiei iar aceasta să nu mai fie schimbată de multe ori pentru a atrage investitorii, a afirmat Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), într-o conferinţă de specialitate, relatează Agerpres.

El a subliniat că anul trecut au fost cel puţin şapte schimbări legislative în zona de energie, în general şi, în mod special, în zona de energie regenerabilă.

"Toată lumea îşi doreşte o legislaţie stabilă şi predictibilă. Anul trecut, am avut cel puţin şapte schimbări legislative în zona aceasta de energie în general şi, în mod special, în energie regenerabilă. Atunci, investitorii compară cu ce se întâmplă în celelalte ţări şi chiar în celelalte continente. Investitorii deja nu îşi mai pun problema dacă investesc în energie în România sau în Uniunea Europeană sau în America de Sud.

Unii dintre ei se gândesc: mai investesc în energie sau merg în infrastructură sau în cine ştie ce comerţ cu lucruri? Atunci, pentru a convinge investitorii şi a-i determina să rămână în energie, să rămână în România, trebuie să îmbunătăţim legislaţia, câte un pic, dar să fie predictibil, să nu o mai schimbăm de aşa multe ori", a menţionat Adrian Borotea.

El a subliniat că în România este nevoie de mai multe firme specializate în construcţia parcurilor eoliane sau solare, dar şi de specialişti în aceste domenii.

"Firmele care sunt în stare să facă de la zero sau dintr-o anumită fază sau numai pentru o anumită fază construcţia unui parc eolian sau solar sunt din ce în ce mai puţine - şi firmele acestea au din ce în ce mai puţini specialişti pentru că investiţiile, o lungă perioadă de timp, au bătut pasul pe loc - şi oportunităţi în alte ţări s-au ivit, probabil cu salarii mai bune - şi atunci mulţi dintre specialişti au plecat şi este foarte greu să se întoarcă.

Atunci, ca şi în alte domenii, în comerţ, în construcţii au apărut foarte mulţi asiatici care, Doamne fereşte, sunt oameni buni, poate sunt şi specialişti, dar trebuie să îşi dobândească o carte de vizită pe termen mediu şi lung, astfel încât să nu ne jucăm cu focul - adică să nu reuşim să facem lucruri care mâine - aţi văzut în Turcia - se pot dărâma", a adăugat Adrian Borotea.

Energie regenerabilă a crescut puternic în ultima perioadă în România

Transelectrica, operatorul național de transport și sistem, a avansat cifre extrem de promițătoare privind ponderea regenerabilelor în producția și consumul de energie al României.

Conform Transelectrica, în intervalul 30 ianuarie – 5 februarie, în România s-a înregistrat o producție de energie electrică din surse regenerabile de aproape 574 Gwh. Aceasta a reprezentant 45,44% din producția totală de energie la nivelul țării, adică aproape 1.263 Gwh.

Raportat la consumul din perioada 30 ianuarie – 5 februarie (circa 1.154 GWh), energia regenerabilă produsă a echivalat cu aproximativ jumătate din valoarea totală a energiei consumate, mai precis 49,73%.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri