Romania trebuie sa devina membru cu drepturi depline in cadrul Comitetului pentru comert al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), pentru ca dispune de un grad avansat de pregatire, a declarat, vineri, secretarul de stat pe probleme de comert, Iuliu Winkler.

Secretarul de stat Winkler a sustinut la seminarul international ”OCDE in economia mondiala – infruntand sfidarile globalizariica "intreaga societate globala se afla intr-un punct de cotitura". in opinia sa, UE se afla in fata unor decizii importante privind largirea in continuare, respectiv adancirea integrari, la fel ca si OECD.

Winkler a spus ca OCDE se afla in fata deciziei de a ramane un club cu un numar limitat de membrii care sa indeplineasca conditii foarte stricte sau de a se deschide in fata economiilor emergente, in primul rand, la India si China. "Opinia mea este ca in asemenea momente puternice, cooperarea ne face puternici. Acceptarea Romaniei ca membru cu drepturi depline al OECD este in acest moment avantajoasa evident pentru Romania, dar este un avantaj si pentru organizatie”, a conchis Winkler.

OCDE are 30 de state membre, iar Cehia, Polonia si Ungaria, state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, au devenit membre in 1996. OCDE are ca scop pentru Europa de Sud-Est sprijinirea implementarii unor politici care vizeaza stabiltiatea macroeconomica si adancirea procesului de reforma. in afara de Romania, printre tarile vizate de aceasta strategie se numara Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru si Serbia.