Inflatia ar putea ajunge la un nivel care sa indeplineasca criteriile de la Maastricht, de 2,5%, in urmatorii cinci ani, daca deficitele bugetare sunt tinute sub un "control strict", iar alinierea preturilor administrate se va incheia in 2 - 3 ani, potrivit unui studiu CEROPE.

In plus, ar fi nevoie ca majorarile salariale anuale sa se mentina la o singura cifra si sa fie "sub nivelul castigurilor realizate din productivitate", se arata in studiul Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE).

"Salariile trebuie sa creasca mai putin decat productivitatea, pentru a permite aprecierea in termeni reali a monedei nationale, lucru ce va conduce, de altfel, si la o crestere a puterii de cumparare a populatiei", se spune in studiul citat de NewsIn.
In 2006, inflatia medie anuala a fost in Romania de 6,56%, iar pentru ca tinta de adoptate a euro in 2014 sa poata fi indeplinita, inflatia medie anuala ar trebui sa scada la aproximativ 2,5% in 2013. Autorii studiului CEROPE estimeaza ca in cursul acestui an se va realiza o egalizare a ratelor de inflatie calculate ca medie anuala si, respectiv, la sfarsit de an, in jurul valorii de 4,5%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a estimat pentru finalul anului 2007 o inflatie de 3,7%, iar Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza pentru acest an o inflatie medie anuala de 4% si o inflatie de sfarsit de an de 4,2%.

Odata cu scaderea inflatiei poate fi indeplinit si un alt criteriu al "convergentei nominale" la zona euro, si anume nivelul ratei dobanzii la obligatiunile pe 10 ani. Acesta trebuie sa scada de la 7,5% pe an, nivelul ultimei emisiuni a statului, din august 2005, la circa 6% pe an in 2013. "Aceasta scadere pare fezabila, dar in conditiile in care inflatia scade potrivit planului, iar trezoreria emite in mod continuu obligatiuni pe termen lung si creeaza o piata lichida pentru aceste instrumente", se arata in studiul CEROPE.

Pentru adoptarea euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala stipulate in Tratatul de la Maastricht, care stabilesc ca rata medie a inflatiei nu poate depasi cu 1,5 puncte procentuale media primilor trei membri ca nivel de performanta, deficitul bugetar sa se incadreze in limita de 3% din produsul intern brut (PIB), ratele dobanzilor pe termen lung sa nu fie mai mari cu 2,2 puncte procentuale decat media celor mai performanti trei membri, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri