Premierul Nicolae Ciucă a coordonat reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru Securitate Energetică (GLISE), în cadrul căreia au fost analizate situaţia rezervelor de gaze naturale, pregătirea stocurilor pentru perioada următoare şi stadiul proiectelor de investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi depozitare a energiei, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsurile luate de Guvern asigură rezervele de gaze naturale necesare consumului cetăţenilor şi mediului de afaceri.

"Gradul de umplere a depozitelor este în prezent la 49,5% din capacitate, ceea ce garantează cantitatea de consum de care are nevoie populaţia şi economia României, indiferent de condiţiile meteorologice din următoarea perioadă. Pentru perioada viitoare, inclusiv pentru sezonul rece 2023-2024, România are capacitatea să depoziteze peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficientă inclusiv în condiţiile creşterii consumului intern", se arată în comunicat.

În cadrul Grupului de Lucru au fost analizate şi soluţiile pentru creşterea capacităţii de producţie de energie, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi mărirea capacităţii de depozitare, accentul fiind pus asupra pregătirii proiectelor de investiţii finanţate din Fondul de Modernizare şi prin intermediul Iniţiativei celor 3 Mări, mecanisme pe care România le valorifică pentru atingerea obiectivului de securitate energetică.

"România are la dispoziţie resursele energetice de care cetăţenii şi economia au nevoie pentru prezent şi pentru viitor. Ceea ce avem astăzi în depozite asigură necesarul de consum pentru perioada următoare. Pregătim deja resursele pentru iarna 2023-2024, dar şi soluţiile pentru suplimentarea cantităţii de energie de care România va avea nevoie în următorii ani pentru a asigura necesarul unei economii în continuă dezvoltare. Acordurile de colaborare stabilite cu partenerii externi pentru diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz şi investiţiile consistente în domeniu reprezintă pentru România soluţia de consolidare a securităţii energetice", a afirmat premierul Ciucă.

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei: Văd un pic de exces de încredere în privinţa iernii viitoare

Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), turcul Fatih Birol, a avertizat Uniunea Europeană (UE) şi guvernele europene în legătură cu "excesul de încredere" după ce au depăşit această iarnă fără mari probleme în privinţa aprovizionării cu energie şi a afirmat că următoarea iarnă poate fi "şi mai complicată", relatează agenţia EFE.

Birol a lansat acest mesaj la un eveniment la nivel înalt organizat de Comisia Europeană pentru ultima parte a proiectului instituţiei care, din martie 2022, a oferit sprijin unui număr de 17 state membre (printre care şi Spania) în eforturile lor de a avansa în tranziţia ecologică şi pentru a se desprinde de combustibilii fosili din Rusia.

"Văd un pic de exces de încredere în privinţa iernii viitoare", a spus Birol, înainte de a sublinia că "următoarea iarnă poate fi chiar mai complicată decât actuala din trei motive", primul dintre acestea fiind că ţările blocului comunitar încă importă 30 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, o cantitate importantă, cu toate că reprezintă mai puţin de o treime faţă de achiziţiile de dinainte de război.

2023 ar putea aduce o nouă criză a gazelor în Europa. Care sunt soluțiile și cum stă România

Într-un recent raport, Agenția Internațională a Energiei avertizează că și în 2023 Uniunea Europeană riscă să se confrunte cu problema aprovizionării cu gaze naturale – ba chiar aceasta ar putea fi mai gravă decât în 2022.

Piețele europene și globale de gaze nu au scăpat încă de pericolele create de închiderea robinetului de către Kremlin, afirmă specialiștii Agenției Internaționale a Energiei (IEA). Politicile europene, vremea blândă și substituirea importurilor din Rusia cu cele din alte state au permis Europei să evite să înghețe în 2022, dar 2023 ar putea fi un an mai dificil.

Sursa foto: Shutterstock/ m.moira

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri