Rompetrol Rafinare a realizat, anul trecut, o cifră de afaceri brută de peste 6,5 miliarde de dolari, în creştere cu 42%, un profit operaţional (EBITDA) de aproximativ 464 de milioane de dolari şi un profit net de 90,3 milioane de dolari, faţă de pierderi de 186,8 milioane de dolari în 2021, relatează Agerpres.

Rompetrol Rafinare, membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în 2022, o îmbunătăţire a indicatorilor financiari, ca urmare a marjelor de rafinare europene mai mari comparativ cu anul 2021, susţinute cu un nivel de producţie în creştere.

"Rompetrol Rafinare a rămas, şi în 2022, un factor de stabilitate naţional şi regional, prin impactul generat de produsele petroliere distribuite în România şi în zona Mării Negre. Anul precedent a fost unul complex, cu un context regional atipic şi cu o revizie generală efectuată în grafic şi în deplină siguranţă. Cu toate acestea, rafinăriile noastre au avut un grad de utilizare ridicat şi au susţinut planurile operaţionale proiectate, în cele mai bune condiţii de securitate în muncă şi protecţie a mediului", a declarat Felix Crudu - Tesloveanu, director general Rompetrol Rafinare.

În 2022, a existat o serie de factori care au avut impact asupra rezultatelor financiare preliminare, cum ar fi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, care au influenţat oferta de materie primă din piaţă sau creşterea preţurilor la utilităţi, în special la gaze naturale şi energie electrică.

Cu toate acestea, compania a luat toate măsurile necesare pentru adaptarea la condiţiile de piaţă şi a reuşit, cu sprijinul KazMunayGas şi a diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), să asigure un flux stabil de ţiţei pentru rafinăria Petromidia, securizând, astfel, livrări neîntrerupte, în special pentru piaţa din România, subliniază comunicatul citat.

În 2022, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantităţile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone. De asemenea, compania este un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 425 de milioane de dolari în trimestrul 4 al anului trecut, respectiv 1,56 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent.

Rompetrol va plăti peste 124 de milioane de dolari la stat taxă de solidaritate

În ceea ce priveşte taxa de solidaritate, compania estimează o contribuţie de 124,6 milioane de dolari, reflectând-o în situaţiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. În conformitate cu legea care va aproba OUG 186, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare, precizează sursa.

Pe segmentul de rafinare (care cuprinde rezultatele rafinăriilor Petromidia şi Vega), cifra de afaceri brută consolidată a atins 5,6 miliarde de dolari, profitul operaţional (EBITDA) a ajuns la o valoare de circa 467,5 milioane de dolari, în timp ce rezultatul net a fost de aproximativ 155 de milioane de dolari.

Potrivit comunicatului, rezultatele în creştere au fost susţinute de marjele înregistrate în toată industria de rafinare. Un indicator relevant este marja europeană, care în 2022 a consemnat creşteri record, atingând 270 dolari/tonă, plecând de la o medie de 33,7 dolari/tonă. Nivelul mediu al marjei europene de rafinare a fost de 130,4 dolari/tonă, în 2022.

În 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 5,26 milioane de tone de materii prime, reuşind să producă 1,41 milioane de tone de benzină şi aproape 2,7 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie. Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanţi, 63% au fost direcţionaţi către piaţa internă. Rezultatele operaţionale au fost susţinute de un grad de utilizare a capacităţii de rafinare ridicat, de 87%, în condiţiile în care Petromidia a avut fluxurile tehnologice sistate în perioada martie - aprilie 2022, pentru efectuarea lucrărilor din cadrul reviziei generale.

Creștere a materiei procesate la rafinăria Vega Ploiești, singura care produce bitum și hexan

Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător de bitum şi hexan din România, a procesat aproximativ 373.000 de tone de materii prime, o creştere de 16% comparativ cu anul 2021. Pentru rafinăria Vega, 2022 a consemnat şi dezvoltarea unui nou produs, n-heptan, un solvent care are aplicaţii în zona de petrochimie, în procesele de producţie a polimerilor.

Pe segmentul de petrochimie, care cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare şi activitatea societăţii Rompetrol Petrochemicals SRL, cifra de afaceri brută a crescut la 202 milioane de dolari, comparativ cu 186 de milioane de dolari, în 2021. Divizia petrochimică a procesat, în 2022, 170.000 de tone de materii prime (propilenă şi etilenă), în creştere cu circa 15% faţă de 2021.

Producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 129 kt în 2022, în creştere cu 21% faţă de 2021, ca urmare a funcţionării constante a instalaţiilor de polipropilenă (PP) şi polietilene de joasă densitate (LDPE).

Prin activitatea operaţională din 2022, singurul producător intern de polimeri a continuat să-şi onoreze livrările către partenerii din industriile de profil şi a susţinut, pe orizontală, diverse sectoare de producţie, se precizează în documentul citat. Segmentul de petrochimie al Rompetrol Rafinare este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România şi abordează o strategie dinamică de dezvoltare, urmărind să menţină un avantaj competitiv, odată ce piaţa se va stabiliza.

Vânzările de carburanți s-au redus, per total, cu aproape 7% față de 2021

Pe segmentul de distribuţie, care cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat aproape 4 miliarde de dolari în anul 2022, iar rezultatul operaţional (EBITDA) a atins un nivel de 72,1 milioane de dolari. Vânzările de carburanţi (retail şi en-gros) s-au redus la 1,97 milioane de tone, în scădere cu 6,8% faţă de anul 2021, în timp ce cantităţile vândute în retail au înregistrat o creştere de 6,4%.

Segmentul de distribuţie a înregistrat vânzări totale de carburanţi (inclusiv GPL) de 2,3 milioane de tone.

Potrivit companiei, în 2022, comparativ cu 2021, media cotaţiilor Platts exprimate în dolari (moneda de referinţă) a înregistrat o creştere de 78,8% pentru motorină, respectiv 47% pentru benzină. De asemenea, în moneda naţională, cotaţia internaţională a motorinei a crescut cu 101,5%, iar cotaţia internaţională a benzinei a crescut cu 65,8%, faţă de anul 2021.

"Compania Rompetrol Downstream, subsidiară a Rompetrol Rafinare, s-a conformat voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea preţurilor carburanţilor în anul 2022. Impactul compensării preţurilor la carburanţi cu 25 bani pe litru (diferenţa până la 50 bani pe litru fiind susţinută de stat) este de 35 de milioane de dolari, sumă care a fost suportată de companie pentru a susţine măsura luată de autorităţi", se mai arată în comunicat.

La finalul anului 2022, reţeaua de distribuţie din România a ajuns la 1.257 de puncte de comercializare, aici incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Sursa foto: Adriana Iacob / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri