Scăderea prețului gazelor la nivel european ar putea duce la ieftinirea acestora și pentru consumatorii din România, care momentan achită un preț plafonat la cel mult 0,31 lei/kWh cu TVA.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat că există premise pentru scăderea prețului gazelor naturale la consumatorii casnici, în cadrul Future Energy Europe Summit. Oficialul a precizat că prețurile la nivel european sunt mai mici decât anul trecut – chiar dacă continuă să fie mult peste cele dinaintea crizei energiei.

La ora actuală, prețul european de referință al gazelor -TTF - este la nivelul din august 2021, sub 50 de euro/MWh. Anul trecut ajunsese însă depășească chiar și 330 de euro/MWh.

De asemenea, în 2022 erau contractate volume de gaze din producția internă la prețuri mult mai mari față de actuala perioadă. Iar anul acesta, producția internă ar putea acoperi complet consumul casnic, estimează Nagy-Bege.

Acești factori, afirmă vicepreședintele ANRE, ar putea duce la oferte ale furnizorilor de gaze sub prețul final plafonat de maximum 0,31 lei/kWh cu TVA. Altfel spus, dacă furnizorii vor cumpăra gaz la prețuri avantajoase, ei ar putea scădea prețurile oferite consumatorilor casnici chiar sub plafonul aplicat până la 31 martie 2025, menținându-și și o marjă de profit.

Momentan, însă, nu avem informații despre vreun furnizor care să fi trimis o astfel de ofertă contractuală.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri