Subfinanțată decenii la rând, Armata Română se chinuie să țină pasul cu evenimentele de natură militară care au loc tot mai des și mai susținut în lume. Astfel, după ce a reușit - cu greu - să cumpere 17 avioane de vânătoare F 16, țara noastră vrea acum să înzestreze forțele armate cu un batalion de tancuri Abrams.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a spus generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

Generalul nu a precizat însă despre ce versiune de tanc Abrams ar fi vorba, acesta fiind disponibil, până în prezent, în trei versiuni: MA, M1A1 și M1A2.

În cea mai nouă versiune a sa, acesta cântărește peste 70 de tone și este echipat cu un tun de 120 mm.

Cât despre numărul exact de tancuri pe care ar urma să le cumpere România, presupunând că Parlamentul va da curs acestei cereri, trebuie spus că un batalion de tancuri are 54 de astfel de mașini de luptă.

De asemenea, este important de spus că o parte dintre militarii români au fost deja familiarizați cu acest tip de tanc cu ocazia unor exerciții care au avut loc anii trecuți.

De ce a fost ales tancul Abrams? „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a declarat de asemenea Incicaș.

Prin comparație, anul trecut Polonia a cumpărat deja 250 de tancuri Abrams din Statele Unite, care ar urma să fie livrate până la sfârşitul anului 2024, iar la începutul acestui an a semnat un contract pentru încă 116 astfel de aparate.

Bugetul alocat apărării României va depăși, în 2023, 7 miliarde și jumătate de euro, în contextul în care acesta a fost crescut pentru anul în curs la 2,5% din PIB.

Sursa foto: U.S. Army photo by Sgt. Randis Monroe

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri