Informația conform căreia Armata Română dorește să achiziționeze un batalion de tancuri Abrams a pus pe jar opinia publică din România, mulți întrebându-se dacă acest model este potrivit pentru țara noastră având în vedere că este foarte greu, are un consum uriaș, iar infrastructura autohtonă nu este strălucită.

Decebal Ilina, fost șef al Direcției de Informații Militare (DIM), a dat însă asigurări pentru wall-street.ro că Abrams este un tanc bun chiar și în contextul drumurilor proaste din România, pentru că, spune acesta, bătălia cu tancurile nu se duce în localități, în orașe, prin urmare pe câmpul de luptă acesta este un tanc foarte bun.

Acesta a mai adăugat, de asemenea, că cel mai probabil că se va face un studiu, o cerere de ofertă, o licitație și în funcție de cerințele care se înscriu în caietul de sarcini se alege varianta cea mai bună cost-beneficiu pentru necesitățile Armatei Române.

Decebal Ilina, care are de asemenea experiență în ceea ce privește logistica militară, a specificat însă că, având în vedere că domnul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut declarația, înseamnă că au existat niște discuții, au existat niște analize, el fiind o persoană mai mult decât calificată în acest sens.

Mai mult, în contextul declarației făcute de Teodor Incicaș, fostul șef al Departamentului Înzestrare și Servicii în cadrul MApN a explicat că acest detaliu înseamnă că lucrurile sunt mai avansate, adăugând însă faptul că cerințele operaționale le formulează trupele terestre, deci cei care ar trebui să folosească aceste tancuri, iar cerințele comerciale le formulează și le negociază departamentul de achiziții al armatei.

Eu nu știu însă ce ar face Armata Română cu un singur batalion. Ar face un mozaic, ceea ce complică foarte mult problemele de logistică, adică ai tancuri românești, ai un batalion de tancuri Abrams, mai faci un batalion de Leopard etc. Plus că mă gândesc că ar trebui să ia în calcul că noi avem o fabrică care a făcut tancuri în România, să se facă un transfer de tehnologie și în perspectivă tancul respectiv să poată fi făcut în România, adică să poată fi întreținut, reparat, să se poată face piese de schimb și așa mai departe.

Decebal Ilina, fost șef al Direcției Informații Militare

Acesta a reiterat însă faptul că, deși este adevărat că Abrams este un tanc greu, modelul este unul dintre cele mai bune.

Prin urmare, crede fostul șef al Direcției Informații Militare, tancul Abrams ar fi o achiziție bună pentru Armata Română, adăugând însă că este normal și firesc să se stabilească în primul rând ce cerințe tehnice ar trebui să îndeplinească tancul respectiv, iar după aceea cerințele comerciale, cum ar fi prețul, termenul de livrare și așa mai departe.

Pentru context, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a declarat în cadrul podcastului „Observatorul militar” că este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea (...) de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams.

Sursa foto: Shutterstock / Karolis Kavolelis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri