Planul Guvernului de a limita creșterea tarifelor de distribuție este tot mai criticat, atât pentru că ar afecta companiile din sectorul energiei, cât și pentru că ar încălca independența ANRE.

UPDATE: Proiectul, care figura pe agenda ședinței de Guvern din 15 martie, nu a fost adoptat în această reuniune a executivului, dar nu a fost nici retras din transparență decizională, deci ar putea fi adoptat într-o ședință viitoare.

Pe masa executivului se află un proiect de OUG prin care tarifele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale ar urma să fie calculate ”luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează”. Măsura urmează să se aplice de la 1 aprilie 2023, timp de doi ani.

Proiectul este însă criticat, atât pentru că ar afecta activitatea distribuitorilor, cât și pentru încălcarea independenței ANRE, instituția în care în mod normal reglementa aceste tarife.

Ce urmări ar putea avea intervenția statului în piața de energie

Potrivit ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), acest OUG ”contravine principiului independenței autorității de reglementare și riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României, într-un moment esențial și sensibil pentru sector.”

Conform legislației europene și naționale, autoritățile de reglementare trebuie să fie independente atât de interesele industriei, cât și de guvern. Astfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autonomă, sub control parlamentar, independentă decizional, organizatoric şi funcțional.

”Preocuparea statului român trebuie să se orienteze spre modele de remunerare și de stimulare eficiente și orientate spre viitor pentru a permite transformarea rețelei și tranziția energetică. Pe sens invers, de această dată, statul român propune soluții care vor duce implicit la blocarea și întârzierea investițiilor în sectorul de distribuție”, susține Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

De ce sunt importante tarifele de distribuție

Practic, tarifele de distribuție reprezintă prețul serviciului de distribuție a energie sau gazelor. Acest preț, care se reflectă în facturi, era până acum era fixat de ANRE. Metodologia prin care este stabilit implică și obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție – care ar fi afectată de proiectul actual de OUG.

Practic, limitarea pe care Guvernul vrea să o impună ar însemna că autoritățile nu le vor recunoaște companiilor de distribuție cheltuielile făcute pentru extinderea rețelelor și pentru noi racordări. Și asta deși tot legea îi obligă să facă aceste cheltuieli. Conform ACUE, doar în 2022 s-au făcut investiții de 2 miliarde de lei în distribuția de energie electrică și de 1 miliard în cea de gaze.

În plus, operatorii de distribuție au suplimentat deja bugetele de investiții, nu doar pentru extindere, ci și pentru integrarea surselor de energie regenerabilă, adaptarea rețelelor la standardele „H2 ready” sau integrarea electromobilității. Introducerea de soluții de contorizare inteligentă, vitală în criza energiei, ar fi și ea afectată de limitarea tarifelor de distribuție.

Criza energiei i-a afectat și pe operatorii de distribuție

Distribuitorii au avut cheltuieli mari și din cauza scumpirii energiei – și asta deoarece pentru activitățile de distribuție se și consumă curent electric. Iar tarifele de distribuție au fost înghețate între aprilie 2022 și aprilie 2023.

”Pentru ca energia să poată circula prin rețelele de distribuție, se consumă energie. În condițiile în care prețul energiei a crescut foarte mult pe piața en-gros, costul pe care distribuitorul îl are de plătit cu achiziția energiei necesare este, în cazul energiei electrice, de 3 ori mai mare decât costul recunoscut în tarifele pentru 2021-2022. Asta înseamnă o presiune foarte mare pe bugetele operatorilor de distribuție”, explicat anul trecut, în cadrul unui interviu wall-street.ro, Daniela Dărăban.

”Cred că, în cazul energiei electrice, costul cu achiziția energiei necesare pentru consumul propriu tehnologic a ajuns la 50% Asta înseamnă o diminuare a banilor necesari pentru proiectele de investiții. Activitatea de distribuție este o activitate reglementată, care se susține din tariful de distribuție. Dacă în tarif, diferența dintre costul recunoscut și cel real este atât de mare, atunci activitatea în sine nu poate funcționa.”

Atât Engie, cât și E.On România, i-au scris premierului Ciucă în ultimele zile pe tema acestui OUG. Ambele companii afirmă că, fără o ajustare suficientă a tarifelor de distribuție, planurile de investiții vor fi afectate. În mod normal, ANRE reglementa tarifele luând în calcul situația financiară a operatorilor de distribuție, ceea ce nu s-ar mai întâmpla în cazul reglementării pe care o propune Guvernul României. De asemenea, ANRE stabilește politica de investiții și direcțiile principale de investiții ale distribuitorilor - or acestea depind de tarife, adică practic de încasările acestor companii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri