În premieră, o companie din China va executa Lotul 3 al A0 Nord (Centura Capitalei), de peste 8 kilometri și jumătate. Neoficial, autoritățile au făcut tot ce au putut pentru a nu încredința contractul unei companii chineze.

În urma expirării termenului de depunere a contestațiilor și a soluționării acestora, pe 16 martie s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția Lotului 3 al Autostrăzii de Centură a Capitalei A0 Nord, a anunțat secretarul de stat de la Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

Până acum, este primul sector de drum din România construit de chinezi, deși aceștia și-au manifestat interesul de peste un deceniu, fiind inclusiv dornici să se implice în faimoasa ”autostradă suspendată” a lui Sorin Oprescu. Neoficial, autoritățile de la București ar fi făcut tot posibilul pentru a nu se ajunge aici, dar deciziile instanței au făcut inevitabilă atribuirea contractului companiei China Civil Engeneering Construction Corporation (CCECC).

Prețul este de aproape 400 milioane lei fără TVA, finanţarea fiind asigurată prin Programul Transport (adică din fonduri europene). Lucrările prevăzute constau în 8,6 kilometri de autostradă între Afumați și Cernica, un nod rutier la intersecția cu DN2, 7 poduri și pasaje și o parcare de scurtă durată. Termenul de finalizare pentru acest lot este de 30 luni, din care 12 luni proiectare și 18 luni execuția lucrărilor.

Cine sunt chinezii care vor lucra pe Centura Capitalei

Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, contractul are ”un istoric aparte”: a trecut prin 9 decizii ale instanțelor și CNSC privind reevaluarea ofertelor. Primii doi câștigători ai contractului au fost companii din Turcia. În final, aceste decizii au impus soluția semnării cu chinezii.

”Este un exemplu de «așa nu» în ceea ce înseamnă licitațiile pentru infrastructura de transport a României, pentru că această licitație a fost începută în 2019, iar deciziile comisiei au fost întoarse de mai multe ori de către CNCS și instanțele de judecată. Practic, licitația a durat mai mult decât durează proiectarea și execuția lucrărilor”, afirmă Scrioșteanu.

China Civil Engineering Construction Corporation, cu sediul în Beijing, este o companie a statului chinez. Fondată în 1979, are acum operațiuni în 89 de state și regiuni. Majoritatea proiectelor realizate de chinezi sunt în state africane, precum Nigeria, Etiopia, Tanzania (unde, printre altele, au realizat palatul prezidențial), Coasta de Fildeș, Djibouti sau Uganda.

Sursa foto: www.ccecc.com.cn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri