Sistemul bancar american rămâne solid, iar americanii pot avea încredere că economiile lor vor fi acolo atunci când vor avea nevoie de ele, graţie acţiunilor "hotărâte şi în forţă" luate după colapsul Silicon Valley Bank (SVB), a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, transmite Reuters.

"Pot să îi asigur pe membri comisiei că sistemul nostru bancar este solid şi că americanii pot avea încredere că economiile lor vor fi acolo când vor avea nevoie de ele", a spus Janet Yellen. "Acţiunile din această săptămână demonstrează angajamentul nostru ferm de a asigura că economiile deponenţilor rămân în siguranţă", a adăugat secretarul Trezoreriei SUA.

Janet Yellen a precizat că prăbuşirea Silicon Valley Bank s-a datorat în întregime incapacităţii băncii de a acoperi solicitările deponenţilor care au dorit să îşi retragă economiile, după ce majorările succesive de dobândă adoptate în ultimul an de Rezerva Federală au diminuat valoarea investiţiilor făcute de SVB în obligaţiuni, această bancă bazându-se pe acestea pentru a finanţa retragerile de depozite.

Yellen a menţionat de asemenea şi nivelul mare al depozitelor neasigurat de la SVB drept un factor care a agravat criza.

"Va avea loc o analiză atentă a ceea ce s-a întâmplat la această bancă şi ce a declanşat această problemă dar, în mod clar, prăbuşirea băncii, motivul pentru care a trebuit să fie închisă, este acela că nu a putut răspunde la solicitările deponenţilor de retragere a economiilor", a spus Janet Yellen.

Secretarul Trezoreriei americane a precizat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu Rezerva Federală şi Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) pentru a-i proteja pe toţi deponenţii şi a pune la punct o nouă facilitate pentru a da acces băncilor la fonduri de urgenţă.

"Şi mai important, nu au fost utilizaţi bani de la contribuabili pentru această acţiune", a subliniat Janet Yellen.

Aceste precizări vin în contexul prăbușirii băncilor americane Silicon Valley Bank și Signature Bank, autoritățile din SUA intervind ulterior pentru a preveni un haos financiar pe scară largă ca urmare a unei eventuale contagiuni a problemelor acestor instituții și asupra altora, pe un model similar celui din 2008.

Sursa foto: Shutterstock / Andrei Porzhezhin...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri