Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca deficitul de cont curent este principalul factor de instabilitate intern, iar deficitul comercial este o sursa de dezvoltare, in conditiile in care zonele cele mai dezvoltate ale tarii au deficite comerciale si cele sarace au excedente.

"Conform acestor analize rezulta ca in Romania deficitul comercial este legat de dezvoltare, de ritmul inalt al investitiilor straine si de parteneriatele publice-private", a afirmat Vosganian, citat de NewsIn. Potrivit ministrului, judete sarace precum Olt si Vaslui au excedente comerciale, in timp ce zonele cele mai dezvoltate Bucuresti si Timis au deficite de aproape zece miliarde de euro.

Vosganian a afirmat ca in Romania se deruleaza doua procese in acelasi timp, respectiv ajustarea si macrostabilizarea economiei concomitent cu dezvoltarea, ceea ce necesita un mix de politici ale BNR si MEF. "Romania are de realizat convergenta nominala, adica tintirea inflatiei de care este responsabila BNR, si convergenta reala, respectiv cresterea PIB pe cap de locuitor de care sunt raspunzatoare amebel institutii, BNR si MEF", a adaugat Vosganian.

Deficitul de cont curent a crescut in primele trei luni ale acestui an cu 125% fata de acelasi interval din 2006, pana la 3,055 miliarde euro, pe fondul deteriorarii puternice a balantei comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri