Taxa de solidaritate va fi plătită de "toate companiile care au realizat profituri excepţionale", a declarat, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, scrie Agerpres.

"Discuţia cu siguranţă pentru spaţiul public se va închide după data de 25 iunie, când se plăteşte taxa", a afirmat Câciu, la Parlament.

Potrivit acestuia, unele produse au fost clarificate, altele au rămas în discuţie. Întrebat dacă vor fi introduse şi produsele rezultate din prelucrarea ţiţeiului, ministrul a răspuns: "Absolut toate".

"Am explicat că toate companiile care au realizat profituri excepţionale vor plăti aceasta taxă. Aşteptaţi 25 iunie să vedeţi pe ce mă bazez", a transmis Adrian Câciu.

OMV Petrom ar putea scăpa de taxa de solidaritate pentru companiile din energie

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei ar putea să nu cadă sub incidența suprataxei pe profiturile companiilor din domeniul energiei, așa-numita taxă de solidaritate. Cel puțin, așa dă de înțeles Comisia Europeană, în răspunsul trimis autorităților de la București.

OMV Petrom estimase că nu va intra sub incidența suprataxei, conform legislației din România (mai precis, OUG 186/2022). Și asta deoarece suprataxa vizează companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul companiei. Anunțul, făcut într-un document destinat acționarilor, a stârnit însă reacții aprinse la Guvern, unde se evaluase că această contribuție de solidaritate va aduce 3,9 miliarde de lei. Or această sumă va scădea substanțial dacă OMV Petrom nu este printre contribuabilii vizați.

Clarificările Comisiei Europene privind taxa de solidaritate

Deoarece contribuția de solidaritate a fost introdusă în baza unui regulament european, Guvernul s-a adresat Comisiei Europene pentru clarificări. Într-un prim răspuns, Bruxelles-ul a precizat că atât procentajul, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.

Totuși, Comisia a cerut date suplimentare privind modul în care s-a calculat cifra de afaceri a companiie. Aici elementul crucial ar fi dacă se ia în calcul și comercializarea produselor finite sau nu. Deci răspunsul venit de la Bruxelles nu e tranșant.

În plus, trebuie precizat că nici OMV Petrom nu a susținut că nu va plăti taxa. Tot ce s-a anunțat de către companie, într-un Trading Update, a fost că ”ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022”.

Câciu, sigur că toate companiile din energie, inclusiv OMV Petrom, vor plăti taxa de solidaritate

Deși atât OMV Petrom, cât și Comisia Europeană, susțin că suprataxa nu va afecta gigantul energiei, Ministrul Finanțelor rămâne la opinia sa.

Deși atât OMV Petrom, cât și Comisia Europeană, susțin că suprataxa nu va afecta gigantul energiei, Ministrul Finanțelor rămâne la opinia sa. ”Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iunie, este că aceste companii vor avea taxa de solidaritate. Toate elementele sunt în atributul ANAF și există elemente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”, a spus Adrian Câciu, referindu-se la OMV Petrom.

Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, iar Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție, a precizat ulterior președintele Iohannis. Șeful statului spune că el a cerut ca acest act să fie clar și că ”aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri