Valoarea totală a contractelor de finanţare pe zona feroviară este în jur de 15 miliarde de lei, aproximativ 700 km de cale ferată fiind cu contracte de finanţare încheiate prin PNRR, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

"În acest moment, doar pe PNRR, sunt aproximativ 700 km de cale ferată cu contracte încheiate - aproape 300 sunt lucrări de modernizare, sunt lucrări care, aşa cum ştiţi - sunt pe două tronsoane de la Caransebeş la Arad şi de la Episcopia Bihorului la Cluj - şi peste 400 de km sunt acele reparaţii care sunt, de asemenea, finanţabile - peste 400 de kilometri sunt finanţabile de asemenea prin PNRR”, a menţionat ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, valoarea totală a contractelor de finanţare pe toate tipurile - şi pe POT (Program operaţional transport, n.r.) şi pe PNRR şi pe CEF (Connecting Europe Facility, n.r.), pe zona feroviară este undeva în jur de 15 miliarde (lei n.r.).

„Având în vedere că PNRR-ul a intrat în aplicare anul trecut - şi că borna pentru CFR a fost la sfârşitul anului trecut - să avem semnate 50% din contractele finanţabile prin PNRR - vreau să vă spun că această bornă nu c-a fost atinsă, aproape am ajuns la 90%. Mai este un singur contract, Lotul I - şi eu cred că în următoarele săptămâni se va încheia. Aşteptăm motivarea instanţei, încă nu a venit. E un singur contract care a rămas nesemnat şi ajungem la 100%, iar din acest moment se intră efectiv în zona de execuţie, de implementare", a mai spus Grindeanu.

Potrivit ministrului Transporturilor, un alt proiect major - legătura dintre Caransebeş şi Craiova - va fi finanţat prin Program operaţional transport.

"Un alt proiect, de asemenea major, va fi finanţat prin POT - şi anume acea legătură dintre Caransebeş şi Craiova. Tot prin POT îmi doresc să fie finanţate bucăţi, pentru că nu vom putea să finanţăm toată Magistrala 500 - şi anume pe zona Moldovei, de la Ploieşti la Siret. Nu sunt sume suficiente din acest punct de vedere să finanţăm total şi Magistrala 500 - tocmai de aceea soluţia pe care am gândit-o - inclusiv azi am avut o discuţie cu Banca Mondială - este de a finanţa bucăţile rămase prin împrumuturi oferite de către Banca Mondială", a adăugat Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Sorin Grindeanu / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri