Primaria Sectorului 2 a inceput montarea primelor buline rosii pe cinci imobile care se incadreaza in clasa I de risc seismic si care se pot prabusi la un cutremur de 6 grade pe scara Richter, situate in zona centrala de pe raza sectorului 2, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Primarul Neculai Ontanu a inceput montarea bulinelor rosii pe primele cinci blocuri din sector, situate pe strada pictor Ion Andreescu numerele 5, 24 si 26 A din zona centrala si pe strada Arcului numerele 4 si 26 din zona bulevardului Carol I.

Pe raza sectorului 2 exista 113 blocuri care au fost expertizate si au fost incadrate in Clasa I de risc seismic, imobile pe care vor fi montate, in urmatoarele zile, buline rosii. Potrivit legislatiei in vigoare, bulinele au diametrul de 60 de centimetri si scrisul alb pe fond rosu. Pe bulina este mentionat textul “Cladire expertizata tehnic incadrata in Clasa I de risc seismic”.

Bulinele sunt montate la intrarea principala a imobilului la inaltimea de trei sau patru metri, “in functie de posibilitatile tehnice pentru a nu fi demontate de diverse persoane”, se specifica in comunicat.

Potrivit ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, pana marti in Bucuresti nu fusese aplicata nicio bulina rosie pe cladirile cu risc seismic ridicat.

Borbely a declarat ca primariile de sector nu si-au facut datoria in privinta notificarilor si aplicarii bulinei rosii pe cladirile cu risc seismic ridicat, iar modificarile aduse legii in cauza prevad amenzi care pot merge chiar pana la 15.000 lei. Ministrul a adaugat ca schimbarile aduse de noua lege vine si in sprijinul primariilor in sensul ca acestea pot interveni si fara acordul proprietarilor pentru expertizarea, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat.

Potrivit ministrului, noile modificari si completari ale legii prevad ca dupa expertizarea si modificarea imobilului respectiv, in cazul in care asociatiile de proprietari refuza sa isi dea acordul, consiliile locale pot decide sa intervina pentru inceperea lucrarilor. Borbely a mai mentionat ca locatarii imobilelor vor ramane in propriile locuinte pe perioada executarii lucrarilor de consolidare, iar in cazul in care acest lucru nu va fi posibil primariile va trebui sa le puna la dispozitie niste locuinte temporare.

Pentru cladirile deja expertizate tehnic, termenul limita pe care il au primariile pentru montarea bulinelor rosii a fost stabilit pentru jumatatea lunii mai.

Din datele MDLPL, in urma expertizelor tehnice efectuate de catre expertii tehnici atestati, 354 de cladiri au fost incadrate in clasa I de risc seismic din care 123, cu peste patru etaje, reprezinta pericol public si sunt o prioritate.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum ajunge apa potabila la robinetul bucurestenilor