Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că în noul program de guvernare vor fi prevăzute mai multe scheme de finanţare pentru creştere industrială, în special în zonele în care industria e mai slab dezvoltată, pentru reducerea deficitului de balanţă comercială şi a decalajelor de dezvoltare, relatează Agerpres.

Spătaru a vizitat High-Tech Industry Park Craiova, unul din cele două parcuri industriale ale Consiliului Judeţean Dolj, care se întinde pe circa 3 hectare şi unde în jur de 45 de agenţi economici au ridicat fabrici şi alte construcţii. El a avut o discuţie cu reprezentanţii unor firme cu capital românesc.

"Dorim să iniţiem la nivelul Ministerului Economiei un program de creştere industrială în zonele în care dezvoltarea industrială e mai slab reprezentată, tocmai pentru a reuşi să reducem deficitul de balanţă comercială. Vrem ca prin aceste scheme să readucem industria în toate judeţele ţării. Vrem să alocăm bani fie din fonduri europene, dar şi din bugetul de stat către investiţii, care să fie realizate atât de companiile străine, cât şi de companiile româneşti", a spus ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, High-Tech Industry Park Craiova este un exemplu bun că există companii cu capital românesc care se dezvoltă, care au beneficiat sau care ar putea să beneficieze în perioada următoare de scheme de ajutor, iar cele 2,2 miliarde de euro care sunt alocate pentru cele 6 judeţe cuprinse în Programul de Tranziţie Justă "trebuie să se regăsească cât mai repede în investiţii".

"Eficienţa unor scheme de ajutor de stat, eficienţa unor strategii de dezvoltare industrială este bazată pe nivelul de cunoaştere şi de absorbţia acestor fonduri. Consider că Ministerul Economiei şi Guvernul României trebuie să fie partenerul mediului de afaceri în dezvoltarea acestor acestor programe. Avem în continuare planul de dezvoltare la Ministerul Economiei. În noul program de guvernare, cu Marcel Ciolacu prim-ministru al României, vom propune mai multe scheme sectoriale pe dezvoltare, pe dezvoltare industrială şi mă aştept ca şi în judeţul Dolj să avem companii care să vină să aplice pe aceste fonduri şi bineînţeles să avem proiecte de mare anvergură în această zonă", a mai afirmat Florin Spătaru.

Întrebat despre acuzaţiile Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (OAR), care spun că nu sunt mulţumiţi de modul de departajare a companiilor selectate de Ministerul Economiei pentru schemele de ajutor de stat, Spătaru a afirmat că ghidul aplicării acestei scheme a fost pus în consultare publică încă din luna august a anului trecut.

"Din câte ştiu eu, cei de la OAR nu au venit cu propuneri de modificare. Le-am fi luat în considerare. Pe de altă parte, această schemă vizează şi dezvoltarea de noi activităţi. Asta presupune ca aceste proiecte propuse trebuie să fie fezabile, să arate în perioada imediat următoare care sunt sursele de finanţare şi tocmai de aceea un proiect care în faza de evaluare iniţială pare fezabil, dacă nu va avea această sursă de finanţare, bineînţeles că nu va fi finanţat şi următoarele companii care au punctaj vor putea beneficia de aceste fonduri”, a mai spus Florin Spătaru..

Potrivit ministrului, au avut loc întâlniri cu oamenii de afaceri când au făcut ghidul, că au existat consultări cu oamenii de afaceri, cu mediul de afaceri pentru a putea veni cu un proiect cât mai pragmatic şi mai uşor de implementat, iar dacă sunt anumite aspecte care ar trebui să fie actualizate, ministerul o va face la următorul apel.

Sursa foto: Facebook / Florin Spătaru

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri