În ciuda crizei energetice, guvernul de la Berlin a decis să închidă ultimele 3 reactoare nucleare care mai funcționau în Germania pe 15 aprilie 2023. Însă politica de denuclearizare a țării, susținută odinioară de toate partidele, este tot mai contestată.

Centralele nucleare Neckarwestheim, Isar 2 şi Emsland, ultimele rămase în funcțiune, vor fi închise pe 15 aprilie. Și asta deși opoziția de la Berlin și chiar și unii membri ai coaliției de guvernare au cerut prelungirea duratei lor de viață, avertizând asupra consecințelor, care ar putea fi extrem de grave pentru mediu, dar și pentru economie.

Denuclearizarea a crescut dependența Germaniei de Rusia

Germania pune astfel în practică decizia de a renunţa la energia nucleară, adoptată de social-democrații cancelarului Gerhard Schroeder, un apropiat al lui Putin, în 2002 după proteste nu chiar atât de masive ale activiștilor de mediu care s-au coagulat apoi politic în partidul Verzilor. Dar politica de denuclearizare a fost îmbrățișată apoi și de creștin-democrați, sub Angela Merkel, care inițial era o adeptă a energiei nucleare ca soluție temporară pentru tranziția la regenerabile.

Catastrofa nucleară de la Fukushima din 2011 a accelerat ritmul închiderii (mai ales că a picat într-un an electoral), deși centralele din Germania sunt considerate printre cele mai sigure din lume. De la o dată finală stabilită inițial pentru 2036 s-a ajuns, sub conducerea lui Merkel, la 2022. Ceea ce, ca efect secundar, a accentuat dependența de energia produsă din gaze, mai precis din gazele rusești, fără de care prima economie a Europei riscă să se prăbușească.

Energymix Germany.svg

Nici măcar criza energiei provocată de invazia rusească în Ucraina nu a putut împiedica decizia de a renunța complet la energia nucleară, transpusă, de altfel, în lege. Totuși, cu câteva luni înainte de data fixată inițial pentru închiderea ultimelor trei reactoare, respectiv 31 decembrie 2022, s-a acceptat o prelungire, în contextul existau semne de întrebare privind situația din iarna 2022/2023.

Germania are nevoie de 5 eoliene noi pe zi

Până acum, Germania a închis 16 reactoare nucleare. Cele 3 rămase în funcțiune au asigurat între 4 % și 6% din producția de energie a țării anul trecut. Dar ritmul de creștere al regenerabilelor nu a fost pe măsură, așa că s-a recurs inclusiv la cărbune pentru pentru a compensa oprirea livrărilor de gaze ruseşti, care asigurau o parte semnificativă din producția de energie.

Potrivit cancelarului Olaf Scholz, pentru a își acoperi necesarul de energie, Germania ar trebui ca în următorii ani să pună în funcțiune chiar și 5 eoliene pe zi. Or în 2022, ritmul a fost de numai 1,5 eoliene pe zi.

”E o zi neagră pentru protecția climei”, a spus Jens Spahn liderul grupului parlamentar CDU, principala forță de opoziție, citat de ZDF. El afirmă că actualul guvern, în care economia și energia sunt portofoliul Verzilor, preferă să recurgă la centralele pe cărbune, extrem de poluante, în locul celor nucleare, care sunt incluse în ”taxonomia verde”. Practic, spun adversarii acestei decizii, dintre care unii sunt la guvernare, apărătorii mediului fac mai mult rău mediului. ”Este o coaliție a cărbunelui”, a fost eticheta pusă de Spahn - deși partidul său a susținut la fel de mult, în timpul Angelei Merkel, ”denuclearizarea”,

Alianța pro-nucleară din care face parte și România

Un recent sondaj YouGov arată că doar un sfert dintre germani mai vor închiderea centralelor. Nici măcar în rândul susținătorilor Verzilor nu mai există un consens în această privință. Iar alte țări europene, precum Finlanda sau Franța, mizează pe energia nucleară.

De altfel, Parisul vrea o alianță a țărilor pro-nucleare din Europa, printre care și România, scrie Politico. Aceasta ar urma să promoveze energia atomică și punerea acesteia pe picior de egalitate cu regenerabilele din perspectiva stimulentelor și facilităților fiscale. Țara noastră este printre susținătoarele energiei nucleare - pe lângă construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, suntem și primul stat european cu un reactor nuclear modular.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri