Pentru că a venit scurta vacanță de 1 Mai și din nou vom sta la cozi în trafic, e un moment potrivit pentru un bilanț al infrastructurii rutiere a României – pe județe. Și pentru că este totuși vacanță și poate nu aveți chef de citit, l-am realizat sub formă de hărți interactive.

Cum stau județele României în materie de infrastructură rutieră? Cifrele publicate de Institutul Național de Statistică și prezentând situația la sfârșitul anului 2022 ne prezintă o realitate extrem de inegală, la nivelul județelor. Astfel, cea mai mare densitate a drumurilor publice nu este neapărat în cele mai prospere județe. Iar cei mai mulți kilometri de drumuri de pământ sunt în Transilvania. În același timp, sunt regiuni practic fără niciun kilometru de autostradă - Oltenia și Moldova (cu excepția Centurii Bacău).

De asemenea, față de finalul anului 2021 nu s-a înregistrat un mare progres. Atunci aveam 86.199 kilometri de drumuri publice, iar acum 86.336 de kilometri. Lungimea drumurilor naționale a crescut cu doar 50 de kilometri, iar cea a autostrăzilor, cu nici 20 de kilometri (de la 931 la 949). Pe de altă parte, avem și ceva mai puține drumuri de pământ: în 2021 aveam 8.331, iar la final de 2022 am coborât la 8.014.

În 2019, CNAIR estima că circulația rutieră va fi deschisă pe 1.000 de kilometri de autostradă în 2020, iar în 2022 va ajunge la aproape 1.400 km.

Între timp, vecinii maghiari, pe care ne lăudăm că îi depășim la PIB-ul pe cap de locuitor, au mai construit într-un an aproape 150 de kilometri de autostradă, ajungând la aproape 2.400. Iar Bulgaria a mai adăugat și ea câțiva kilometri de autostradă, ajungând de la 806 la 830.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri