În timp ce vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au scăzut în luna martie, România urmează trendul opus: avem cea mai puternică creştere a vânzărilor în retail, atât de la o luna la alta cât şi în ritm anual.

Conform datelor Eurostat, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,2% în zona euro şi cu 1,1% în Uniunea Europeană, în luna martie 2023 comparativ cu luna februarie. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Letonia, Germania şi Polonia. La polul opus, cea mai importantă creştere a vânzărilor cu amănuntul de la o lună la alta a fost înregistrată în România (2,9%).

În ritm anual, martie 2023 comparativ cu martie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,8% în zona euro şi cu 4,1% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România este printre ţările cu cea mai puternică creştere a vânzărilor, graţie unui avans de 7,2%, fiind devansată doar de Spania, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,8% în ritm anual.

Iar față de 2015, vânzările în retail sunt la 167% - din nou, cea mai mare creștere din toată Uniunea Europeană. În decembrie, luna în care se face cele mai multe cumpărături, România ajunsese aproape la dublul vânzărilor din 2015.

Analiştii se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o scădere de 0,1% în luna aprilie comparativ cu martie şi o scădere de 2,7% în ritm anual.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 17,9%. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut, pe ansamblu, în luna martie 2023, cu 2,9%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din retail (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,3%.Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, afacerile s-au majorat, pe ansamblu, cu 6,7%.

Sursa foto: Auchan / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri