"EURATOM a cerut Nuclearelectrica sa nu mai depinda de un singur furnizor, pentru a putea functiona in siguranta cu reactoarele de la Cernavoda si atunci compania a inceput o prospectare a pietei si a solicitat, la randul ei, oferte pentru achizitia de uraniu", au spus sursele citate de NewsIn.

Totodata, studiul de fezabilitate pentru constructia reactoarelor trei si patru, elaborat de Nuclearelectrica si Deloitte, prevede ca societatea de proiect sa-si procure singura uraniul. "Exista o clauza in studiul de fezabilitate, potrivit careia compania de proiect pentru constructia celor doua reactoare trebuie sa-si aduca singura uraniul", au mai aratat sursele citate.

Potrivit proiectului strategiei energetice a Romaniei, tara noastra mai are resurse de uraniu suficiente doar pentru urmatorii 17-18 ani, in conditiile in care ar functiona numai doua reactoare nucleare.

Citeste si:

Durata standard de viata a unui reactor este de 30 de ani, dar prin anumite programe se poate extinde pana la 50 de ani. Recuperarea investitiilor in primul reactor nuclear, care se ridica la circa un miliard de euro, se va face in 25 de ani de la punerea in functiune, au estimat specialistii.

Pana in 2015, Romania va trebuie sa construiasca un depozit permanent de deseuri nucleare, proiectat pentru Saligny, aproape de Cernavoda. Acesta ar putea costa pana la 100 de milioane de euro. Costul de productie a electricitatii, in toate cele patru reactoare nucleare, este de 32 - 34 de euro, luandu-se in calcul si amortizarea impusa de constructia acestui depozit.

Romania are in prezent un reactor nuclear, prin care livreaza electricitate consumatorilor si clientilor, unul, care functioneaza in teste si doua in faza de proiect, respectiv reactoarele trei si patru. Dupa functionarea la intreaga capacitate si a celui de-al doilea reactor, tara noastra isi va acoperi cu productia de energie electrica de la Cernavoda circa 18% din consumul total anual.