Ministrul a afirmat ca exista mai multe resurse de crestere a colectarii de venituri la buget din economia gri, printre care agricultura pentru autoconsum si taxa pe valoarea adaugata. "in jur de 20-22% din Produsul Intern Brut (PIB) se produce in economia gri, iar agricultura reprezinta 12% din PIB. Numai prin convertirea agriculturii de autoconsum, a economiei naturale, in economie de piata putem obtine venituri de 2-3% din PIB", a explicat Vosganian. in ceea ce priveste economia gri, ministrul a spus ca sunt mai multe zone in care evaziunea este crescuta: alcool, tigari, carburanti, panificatie.

O alta sursa care poate suplimenta veniturile bugetare este taxa pe valoarea adaugata. Potrivit lui Vosganian, statul ar putea incasa in plus din TVA sume de cel putin 2% din PIB. La sfarsitul anului 2006, veniturile bugetare au fost de aproximativ 30% din PIB.

Majorarea veniturilor bugetare este unul dintre cele cinci obiective ale strategiei fiscale a guvernului pe termen mediu care mai prevede reducerea fiscalitatii, eficienta cheltuielilor bugetare, coordonarea politicilor de convergenta nominala si absorbtia fondurilor europene.

Citeste si:

Referitor la reducerea fiscalitatii, Vosganian a reamintit de scaderea cu pana la 6% a contributiilor sociale, pana in decembrie 2008. "Astfel, in perioada 2005-2008 vom avea o reducere de 10% a contributiilor sociale, in conditiile in care pensiile vor fi majorate, in aceeasi perioada, cu 30%", a punctat ministrul economiei si finantelor.

Guvernul va continua anul viitor sa aloce fonduri substantiale domeniilor sociale, precum educatia, sanatatea si infrastructura. "in 2008, invatamantul va primi un buget de 6% dintr-un PIB de circa 130 miliarde euro", a mentionat Vosganian citat de NewsIn.

Veniturile bugetare au reprezentat, in medie, in ultimii cinci ani, 28-30% din PIB, cu mult sub media din statele membre UE de 45% din PIB.