Leul romanesc a fost anul trecut, dupa coroana slovaca, moneda care s-a apreciat cel mai mult fata de euro (cu 8,4%) si fata de dolar (17,8%), se mentioneaza in raport. Alt factor care a contribuit la dezvoltarea investitiilor straine a fost imbunatatirea reglementarilor, aceasta si ca urmare a integrarii in Uniunea Europeana. "Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a subliniat avantajele pe care aceste tari le pot oferi investitorilor strani, adica a sustinut si mai mult aporturile de capital strain", se spune in raportul Bancii Mondiale.

Investitiile "masive" au contribuit anul trecut in Romania la cresterea puternica a sectorului constructiilor si la achizitia de echipamente. "Investitiile in constructii au fost predominante mai ales in Romania si Lituania, in timp ce in Cehia, Polonia si Slovacia a fost inregistrat un ritm dinamic al cheltuielilor facute pentru echipamente", se arata in raport.

Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere puternica si in Lituania, Polonia si Slovacia, iar in tarile baltice economia a crescut mai ales pe baza sectorului serviciilor. Serviciile au contribuit si la cresterea economica a Romaniei, a Slovaciei si a Bulgariei.

Un alt sector care a sustinut cresterea economica a Romaniei in 2006 a fost cel industrial, care a contribuit si la cresterea economica a Cehiei, Ungariei, Poloniei, Sloveniei si Bulgariei, potrivit Bancii Mondiale.

Citeste si:

"Activitatea investitionala exploziva ar putea sa aiba legatura cu fluxul investitiilor straine directe sau sa fie stimulata de programe cofinantate din fonduri ale Uniunii Europene. Fluxul investitiilor straine directe pare a avea un rol cheie in accentuarea competitivitatii si in efectele secundare asupra ansamblului investitiilor, deoarece sustine dezvoltarea retelelor interne de furnizare", arata Banca Mondiala.

Cresterea economica s-a accelerat mai ales in Romania, Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia si a stagnat in Cehia, Lituania si Bulgaria. Singura tara din regiune care a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica este Ungaria, din cauza slabirii dinamicii investitiilor si a programului de austeritate fiscala.

Cresterea economica accentuata vine ca urmare a mediului extern favorabil, cresterii solide la nivel international, dobanzilor mici si sentimentului pozitiv al investitorilor in privinta pietelor emergente, cum este si cea romaneasca, potrivit Bancii Mondiale.

Cresterea economica va incetini in majoritatea statelor din regiune, cu exceptia Poloniei, Slovaciei si Bulgariei, estimeaza Banca Mondiala.