Guvernul a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru decontarea din fonduri europene a sumelor necesare pentru compensarea preţului plafonat al energiei electrice. Decontul politicii de plafonare a facturilor a fost una dintre cauzele găurii în buget care dă acum bătăi de cap la Palatul Victoria.

"Pentru evitarea riscului de pierdere a banilor europeni, ministrul Marcel Boloş a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro. Acesta doreşte introducerea unor măsuri excepţionale de utilizare a fondurilor pentru sprijinirea IMM-urilor afectate în special de creşterea preţurilor la energie", au declarat surse din Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene citate de Agerpres.

Modificarea propusă constă în rambursarea cheltuielilor deja efectuate/plătite prin Ministerul Energiei, de la bugetul de stat, prin Fondul de tranziţie energetică, către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale în numele IMM-urilor, în baza schemei de plafonare a preţurilor stabilită de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022. Este vorba de sumele decontate furnizorilor, după ce Guvernul s-a angajat să returneze diferența dintre prețul de piață al energiei și prețul plafonat, achitat de consumatori.

O parte din problemă vine din faptul că diferența urma să fie achitată din suprataxarea profiturilor companiilor din energie - doar că, odată ce prețurile energiei s-au normalizat, suprataxarea nu mai aduce suficienți bani.

Potrivit sursei citate, detaliile procedurale urmează să fie stabilite cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Fondurile europene nu pot acoperi toată nota de plată a plafonării prețurilor energiei

Trebuie precizat însă că, dincolo de declarațiile politice, fondurile europene nu vor putea acoperi tot decontul pentru furnizori, ci doar restanțele. La nivelul lunii aprilie, potrivit lui Laurențiu Urluescu, președintele AFEER (Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România) furnizorii urmau să primească în cont 2 miliarde de de lei (400 de milioane de euro). Acestea ar fi însă doar sumele verificate de ANRE, nu sumele totale. Suma totală verificată de ANRE și transmisă spre decontare, tot în aprilie, depășea 14,3 miliarde lei.

De altfel, ”ordonanța austerității” a fost criticată pentru că ar pune în pericol funcționarea întregului sistem energetic prin prevederea potrivit căreia Ministerele Muncii și Energiei să utilizeze resurse bugetare inexistente pentru plata datoriilor angajate, tot de Guvern, prin schemele de plafonare.

Potrivit ACUE (Asociația Companiilor de Utilități din Energie), în acest moment decontările confirmate și în așteptare la plată sunt abia la nivelul lunii decembrie 2022. Doar pentru plățile datorate furnizorilor pentru consumatorii industriali, suma neachitată este de peste 1,3 miliarde de lei (263 milioane euro). Iar ieșirea din schema de plafonare pare problematică - momentan, doar 2 furnizori de energie au oferte sub prețul plafonat, iar consumatorii nu au niciun stimulent efectiv pentru a-și reduce consumul. Ca urmare, nota de plată va continua să crească.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri