Energia electrică tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a înregistrat prețuri negative în cadrul tranzacțiilor realizate duminică, 21 mai, cu livrare pe 22 mai. Este o premieră pentru piața de energie de la noi – e drept, una nu foarte matură.

Conform datelor operatorului pieței de energie și gaze naturale, OPCOM, duminică 21 mai prețul energiei cu livrare pentru ziua următoare a ajuns la zero și a devenit chiar negativ pentru intervalul orar 12:00-17:00. S-a atins astfel un nivel minim de -101,75 lei/MWh. Practic, aceasta este suma pe care producătorul i-o va plăti celui care cumpără. La această valoare s-au tranzacționat 585,4 MWh.

Și sâmbătă, 20 mai, prețurile au ajuns la zero, dar nu au coborât totuși sub acest nivel. De asemenea, pe piața intra-zilnică se înregistrează luni, 22 mai, prețuri negative mergând până la -353,46 lei/MWh.

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria pieței noastre de energie - nu foarte matură, e drept (PZU a demarat în 2005 iar piața intra-zilnică, în 2011). Deși situația poate părea absurdă, ea se întâlnește în mod relativ frecvent pe piețele din alte țări, atunci când oferta este mult mai mare decât cererea.

În România, oferta a ajuns atât de mare ca urmare a creșterii ponderii regenerabilelor, care ajung în unele intervale orare să acopere tot necesarul de energie al României. În plus, consumul este relativ redus.

De ce continuă producătorii să vândă, în ciuda prețurilor negative? Închiderea capacităților de producție a energiei poate fi mai costisitoare decât vânzarea unui volum în pierdere. De asemenea, nu întotdeauna se vinde, de fapt, în pierdere: certificatele verzi pot acoperi prețul negativ, astfel că producătorul va ieși, în final, pe profit. Or în prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Numărul și prețul acestora variază în funcție de anul de intrare în funcțiune a capacității respective și de rata inflației. La ora actuală, valoarea maximă de trazancționare este de 35 de euro/certificat verde, dar un producător de energie solară cu vechime în piață poate primi și 6 certificate pentru un MWh produs.

Trebuie precizat însă că, dată fiind volatilitatea energiei verzi, această situație nu este stabilă. Mai simplu spus, ea depinde de condițiile meteo: trebuie să fie soare, să bată vântul, iar debitul Dunării să fie în creștere.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri