Principala problema aflata in continuare in atentia BNR ramane atingerea tintei de inflatie pe 2005. "Grosul inflatiei a fost depasit in primele patru luni. in aprilie, inflatia calculata de noi a fost mai mare decat ne-am asteptat", declara ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Majorarile de preturi si tarife la gazele naturale si mai putin la restul utilitatilor au generat puseul inflationist. Pretul mai ridicat al petrolului a adus o crestere de 0,1-0,2% a indicelului preturilor de consum in aprilie, situatie neanticipata de BNR. Cu toate aceste perturbari, Isarescu ramane optimist:

"Credem in inflatia pentru 2005", a adaugat guvernatorul. Pentru 2006 insa tinta de inflatie este mai putin ambitioasa decat cea fixata, de 5%, pentru ca s-a intarziat cu corectiile ce trebuie aduse pana in 2007 la gaze, energie electrica s.a. Pentru anul urmator, banca centrala ia in calcul depasirea cu 1% a tintei de inflatie.

Vizavi de preturi, Isarescu a reamintit ca banca centrala nu poate influenta preturile administrate, care reprezinta nucleul dur format din utilitati (energie electrica, termica, gaze, apa, canal, salubritate), servicii de posta si telecomunicatii, de care trebuie tinut cont in mod special in atingerea tintei de inflatie. Cat priveste preturile libere, se opineza ca cele la servicii sunt in prezent subevaluate in Romania, comparativ cu nivelul international, dar vor creste sensibil odata cu integrarea.

Conditii monetare restrictive

Desi este lesne de observat ca dobanzile la depozitele in lei au devenit in ultima luna real negative, guvernatorul nu se sfieste sa declare: "Credem in rate real pozitive ale sistemului bancar", subliniind ca dobanda de interventie a BNR (12,5%) s-a "decuplat" de dobanda pietei. In ultima perioada, bancile comerciale au redus pana la 7% dobanda la depozite. Acesta este un nivel considerat periculos, in conditiile in care nu mai acopera inflatia.

Revigorarea creditului in lei

Ca tendinta, se poate constata revigorarea creditului in moneda nationala, in vreme ce imprumuturile in valuta contina sa creasca, dar acestea "se vor opri", anticipeaza Isarescu. Unele componente vor ramane insa. Creditul in valuta va fi preferat, probabil, de exportatori, importatori, de romanii care vor apela la credite ipotecare. "Alte forme de credit in valuta vor trebui sa fie convertite spre lei, daca riscul valutar va fi mai bine perceput de banci si clienti", conchide guvernatorul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri