Pretul painii va creste cu pana la 25 % incepand cu luna iulie, principala cauza fiind productia de grau mica care se va obtine in acest an, dar si pretul energiei electrice, a declarat, citat de NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei.

"Imediat dupa primele zile de recolta, la inceputul lunii iulie, se va vedea realitatea cu privire la productia de grau. Estimam ca nu vom realiza mai mult de 2,2 milioane de tone, fata de necesarul de cel putin 3,8 milioane de tone de grau. In cel mai bun caz, productia medie la hectar va fi de 2.000 de kilograme", a spus Viorel Matei.

Acesta a precizat ca productia diminuata de grau din acest an va fi principala cauza a scumpirii painii, in cel mult o luna.

"Vom avea grau putin si de slaba calitate. La aceasta se adauga si scumpirea energiei, astfel incat painea se va scumpi cu pana la 25 %", a explicat Viorel Matei.

Potrivit lui Matei, scumpirea painii nu va fi determinata de pretul graului.

"Anul trecut, cand graul se vindea cu 3.000 de lei vechi pe kilogram, painea s-a scumpit cu 7 % din cauza energiei, iar in toamna, cand graul se vindea aproape dublu, pretul painii nu a mai crescut", a mentionat Viorel Matei.

In cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, de joi, s-a decis ca pretul de pornire la vanzarea graului trebuie sa fie de 0,7 lei pe kilogram, aproape dublu fata de 2006, de 0,65 de lei /kg de orz si de 0,9 lei /kg de rapita.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Guvernul vrea infiintarea unei noi companii pentru energie