Plafonarea facturilor la energie și gaze obligă statul să bage mâna tot mai adânc în buzunar și chiar să apeleze la bani europeni. Suma decontată în contul măsurilor de sprijin a trecut de 15 miliarde de lei, conform datelor ANRE.

Mai concret, suma totală verificată și transmisă spre decontare în baza Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului nr. 118/2021 și 27/2022 a ajuns la 15,45 de miliarde de lei, potrivit celor mai recente cifre publicate de ANRE. Acest total nu reprezintă sumele la zi care li se cuvin furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din cauza pierderilor suferite ca urmare a plafonării prețurilor finale, ci doar cât a putut să verifice ANRE până la data respectivă, cererile de decontare acoperind practiv intervalul noiembrie 2021-martie 2023. Până la ora actuală sunt aproape 1.400 de cereri aprobate, iar numărul lor continuă să crească.

De ce decontează statul plafonarea facturilor la energie și gaze

De ce este nevoie ca statul să le deconteze furnizorilor de energie și gaze aceste sume uriașe? Potrivit legii (OUG 118/2021 și OUG 27/2022), prețurile la gaze și energie electrică sunt plafonate, iar furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferența, pe baza unor cereri, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici). Practic, furnizorii au pierdut acești bani tarifându-le consumatorilor energia la un preț mai mic decât cel din contracte.

Din cauza creșterii prețurilor la care furnizorii cumpără gazele și electricitatea, această diferență între prețurile reale și cele facturate după plafonare era estimată la 40 de miliarde de lei de la introducerea plafonării (1 aprilie 2022) și până la finalul anului 2022.

Oficialii nu au estimat corect dimensiunile decontului

Recent, Guvernul a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru decontarea din fonduri europene unei părți din aceste sume. Decontul politicii de plafonare a facturilor a fost una dintre cauzele găurii în buget care dă acum bătăi de cap la Palatul Victoria.

O parte din problemă vine din faptul că diferența urma să fie achitată din suprataxarea profiturilor companiilor din energie - doar că, odată ce prețurile energiei s-au normalizat, suprataxarea nu mai aduce suficienți bani.

Trebuie precizat însă că, dincolo de declarațiile politice, fondurile europene nu vor putea acoperi tot decontul pentru furnizori, ci doar restanțele. La nivelul lunii aprilie, potrivit lui Laurențiu Urluescu, președintele AFEER (Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România) furnizorii urmau să primească în cont 2 miliarde de de lei (400 de milioane de euro). Acestea ar fi însă doar sumele verificate de ANRE, nu sumele totale.

În același timp, ieșirea din schema de plafonare pare problematică - momentan, doar 2 furnizori de energie și unul de gaze au oferte sub prețul plafonat, iar consumatorii nu au niciun stimulent efectiv pentru a-și reduce consumul. Ca urmare, nota de plată va continua să crească. În același timp, Comisia Europeană recomandă României să elimine complet plafonarea chiar de anul acesta și nu în 2025, cum se prevăzuse în lege.

Sursa foto: Facebook / Electrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri