Eficiența energetică este o soluție aproape ”magică” la problemele din sectorul energiei, dar în România continuă să fie o provocare. Dar, spun specialiștii, ne-ar putea ajuta să reducem sau chiar să scăpăm și de nedorita dependență de Rusia.

”Suntem într-o regiune dependentă net de importurile de energie – chiar dacă, din fericire, România stă mai bine decât alții. Din nefericire, majoritatea acestor importuri provin din Federația Rusă, o țară care este condusă de un dictator ce nu e dispus să respecte vreo regulă. Deci noi suntem, în această regiune, dependenți de cum se trezește într-o dimineață Putin”, a afirmat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, la conferința de lansare a proiectului „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”.

Această dependență poate fi însă redus, dacă nu eliminată, prin eficiența energetică, susține Nicolescu. Pe lângă securitatea aprovizionării cu energie, eficiența răspunde și la provocarea prețurilor, la cea a competitivității industriei și a reducerii emisiilor. Nicio altă măsură în energie nu are un impact atât de mare, susține fostul ministru, în prezent președinte al Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.

Nu avem un plan integrat privind eficiența energetică

Cum stă România la capitolul eficienței energetice? Nu e ușor de găsit un răspuns, spune Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie).

”În România, din nefericire, pe zona de eficiență energetică nu cred că se abordează lucrurile într-un mod mai ferm la nivel de policy. Există materiale, documente, dar nu există un plan integrat, cu acțiuni monitorizate încât să ne dăm seama cam pe unde suntem. Mi-a fost foarte greu să găsesc cifre, date”, a afirmat ea. Proiectul pe care l-a demarat își propune să crească nivelul de informare în acest sens.

Eficiență sau faliment?

Teoretic, în 2022 România a stat bine la capitolul eficiență energetică. Consumul final de energie electrică a fost cu 7,2% mai mic faţă de 2021. Consumul casnic a scăzut chiar cu 9,3% iar la gazele naturale, cu 16%. Consumul clienților non-casnici a coborât de la 36,7 la 33,7 TWh, o scădere de peste 8% Din păcate, aceasta nu vine neapărat din adoptarea de către companii a unor măsuri de eficiență energetică, ci și din suspendarea parțială sau totală a activității ca urmare a creșterii prețului energiei.

De pildă, consumatorii foarte mari, cei cu peste 15 Gwh/an, au consumat în 2021 aproape 10 TWh. În schimb, în 2022 aceiași consumatori au folosit numai 7,7 TWh. Dar și prețul mediu la care au cumpărat energia s-a dublat de la un an la altul.

La capitolul gaze naturale, pare că anul acesta va fi primul din istoria noastră recentă când am putea să nu mai fim dependenți de Rusia. Dar, așa cum avertizează mulți experți în domeniu, riscăm să înlocuim dependența de o dictatură - cea de la Kremlin – cu dependența de altă dictatură – cea din Azerbaidjan.

Legătura dintre gaze și energia electrică

Trebuie precizat că gazele au un impact major și asupra prețului energiei, deoarece piața de energie din UE are ca bază modelul tarifării marginale (sau prețului marginal). Foarte simplu prezentat, acest sistem funcționează prin introducerea pe piață a unor centrale electrice în ordinea prețului pe care îl oferă, începând cu prețul cel mai mic și mergând până la oferta ultimei centrale necesare pentru a satisface cererea consumatorilor. Această ultimă centrală este cea care stabilește prețul global. Or, atunci când cererea este mai mare, aceasta e de obicei o centrală electrică pe bază de gaz.

Dacă prețul de referință al gazelor crește – așa cum s-a întâmplat începând din 2021 - el trage în sus automat și prețul energiei. Astfel, involuntar, tarifarea marginală a oferit o pârghie extremă de importantă Rusiei, principala sursă de gaze pentru europeni până la declanșarea războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, eficiența energetică, reducând consumul, aduce o soluție la această problemă. Simplificând, cererea poate scădea până când nu mai e nevoie de oferta centralelor pe gaze.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri