Politicienii români insistă să amâne închiderea termocentralelor, așa că au fost amenințați cu pierderea banilor din PNRR. În final, Rovinari 3 a fost închis definitiv, iar Tuceni 7 a trecut în conservare.

Complexul Energetic Oltenia a anunțat că, potrivit graficului de scoatere treptată din exploatare a capacităților energetice pe bază de cărbune, de la 1 iunie 2023, grupul energetic nr.3 Rovinari va fi retras definitiv din exploatare, iar grupul energetic nr.7 Turceni va fi trecut în conservare. Primul fusese pus în funcționare în 1976, iar cel de-al doilea data din 1987. Fiecare avea o capacitate de 330 MW.

Capacitatea de la Rovinari va fi înlocuită cu proiecte fotovoltaice. La Turceni, grupul va fi în conservare până la finalul anului 2025, după care va fi înlocuit cu o centrală pe gaze.

Închidere sub amenințarea PNRR

În martie, Guvernul a decis ca să se scoată din exploatare sau să se treacă în conservare 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit, adică grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7. OUG-ul în acest sens a fost foarte clar asupra faptului că decizia nu a fost luată de bunăvoie, ci ”la solicitarea Comisiei Europene în vederea închiderii celei de-a doua cereri de plată din PNRR”.

Mai concret, riscam să pierdem banii din a doua tranșă a PNRR pentru că, inițial, Guvernul voia doar să treacă în conservare cele 2 termocentrale făcând parte din Complexul Energetic Oltenia. Decarbonizarea este însă o condiție pentru PNRR, în condițiile în care termocentralele sunt extrem de poluante.

Planul PSD era ca nicio centrală pe bază de cărbune să nu fie închisă până când nu se pune în funcțiune o capacitate de producție echivalentă. Iar închiderea nu va fi definitivă, ci unitățile închise vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România.

Însă, în decembrie 2022, ordonanța a fost iar modificată, tot la presiunea Comisiei Europene și de teama pierderii banilor din PNRR. Guvernul și-a eliminat atunci singur atât opțiunea de a reporni termocentralele, odată închise, cât și pe cea de a amâna după bunul plac data închiderii printr-un simplă hotărâre, ”în situație de criză energetică”.

De ce insistă politicienii să amâne închiderea termocentralelor

Deși sunt poluante, termocentralele pe lignit continuă să fie importante din trei motive. Cel invocat mai ales de liderii locali PSD ține de pierderea unor locuri de muncă – deși recentul accident de la Complexul Energetic Oltenia a arătat că acestea nu erau tocmai de invidiat.

Pe de altă parte, este vorba de megawați de care România a avut nevoie în ultima perioadă, mai ales în condițiile în care a trebuit să ajute și Ucraina și Moldova. Nevoia a apărut după ce rușii au lansat atacuri devastatoare asupra sistemului energetic ucrainean, care până atunci se susținea singur și putea ajuta cu energie și Chișinăul.

De asemenea, chiar dacă capacitățile de cărbune sunt treptat înlocuite cu unele solare și eoliene, regenerabilele au un grad mare de volatilitate; altfel spus, nu produc dacă sunt nori sau nu bate vântul. De aceea, termocentralele sunt necesare pentru echilibrarea sistemului energetic. Planul de decarbonizare prevede ca ele să fie înlocuite cu noi capacități nucleare și hidro, care nu sunt volatile – însă acestea nu există încă. De asemenea, la CE Oltenia urmează să fie construită până în 2026 o capacitate de 1.300 MW, însă pe gaz, un combustibil destul de problematic în acest moment.

Sursa foto: Cristi Dangeorge / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri