De la 1 iulie 2006, potrivit unui proiect de lege, societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni isi vor majora capitalul social la valoarea de minimum 25.000 de euro. Atat intreprinzatorii, cat si reprezentantii organizatiilor sindicale considera ca valoarea capitalului social prevazuta in proiectul de lege nu este extrem de ridicata. In prezent, capitalul social minim necesar pentru infiintarea unei societati pe actiuni este de 25 de milioane de lei.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele UGIR, este de parere ca 25 de milioane de lei, suma minima obligatorie pentru infiintarea unei societati pe actiuni, este una extrem de mica. "Mi se pare normal. Trebuie sa ne aliniem la ceea ce inseamna capitalul social al unei societati pe actiuni din Uniunea Europeana. Probabil ca vor aparea si unele probleme, unele dintre actualele societati pe actiuni urmand sa opteze pentru statutul de societati cu riscuri limitate sau o parte dintre acestea vor disparea. In orice caz, mi-e greu sa cred ca societatile pe actiuni care se bucura de credibilitate vor avea obiectii impotriva acestei masuri", ne-a declarat Stefan Varfalvi.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, nu crede ca, pentru oamenii de afaceri, suma de 25.000 de euro va constitui o piedica in procesul de infiintare a unei societati pe actiuni. "Ne plac, nu ne plac, aceste regulamente ar fi normal sa existe. Cred ca de la 1 iunie 2006, masura de majorare a capitalului social va afecta situatia situatia firmelor care nu vor fi capabile de acest efort. Cu toate acestea, sunt de parere ca cine si-a propus sa infiinteze o societate pe actiuni trebuie sa faca dovada unui astfel de depozit. 25.000 de euro nu ar trebui sa constituie o problema", a spus reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Vor disparea "societatile fantoma"

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anticipeaza ca o data cu punerea in practica a proiectului de lege care vizeaza majorarea capitalului social pentru societatile pe actiuni, vor disparea "societatile fantoma".

"Sunt de parere ca prin aceasta obligatie, societatile pe actiuni se vor transforma in entitati capabile sa sustina mediul de afaceri romanesc. Totodata, astfel vor disparea din peisaj speculantii dornici sa se imbogateasca peste noapte. Intr-un fel vom asista la un proces de epurare in randul societatilor de acest tip din Romania", crede liderul Cartel Alfa.

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, s-a limitat sa comenteze pe marginea proiectului de lege, apreciind totusi in mod favorabil modificarea Legii 31/1990.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri