Cota unica de impozitare nu este suficienta pentru ca Romania sa atraga mai multi investitori straini
Recordul inregistrat in 2004 de Romania la capitolul investitii straine ar putea fi egalat doar cu mult noroc in urmatorii ani. Anul 2005 nu a debutat promitator, dar autoritatile spun ca atitudinea de expectativa a investitorilor este normala. Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, in luna ianuarie, investitiile straine directe s-au situat la 89 milioane de euro, adica mai putin cu 48% fata de luna similara din 2004. Intrarile s-au mai dezmortit in februarie, dar, chiar si cu acest reviriment, pe ansamblul primelor doua luni nu s-a reusit atingerea valorii de 203 milioane de euro, inregistrata in aceeasi perioada din 2004.

Statisticile Registrului Comertului indica si ele un trend descendent. Conform institutiei, in primele trei luni valoarea capitalului social in valuta, subscris de firmele cu capital strain s-a redus la 192 milioane de euro, comparativ cu 386 milioane de euro in acelasi interval din 2004. Anul acesta, insa, datele problemei sunt diferite fata de precedentul. In primul rand, firmele au acum un impozit pe profit redus de la 25% la 16%. Iar de cota unica de impozitare se leaga multe dintre pariurile guvernului Tariceanu.

In conditiile in care marile privatizari sunt pe sfarsite, atragerea de investitii de tip greenfield devine mai presanta ca oricand. Privita ca un stimulent pentru cresterea interesului investitorilor straini, masura ar trebui sa-si faca simtite efectele inca din primul an de aplicare. Iar o intarziere peste asteptari a reactiei investitorilor fata de noul pachet fiscal ar trebui sa reprezinte un important semnal de alarma pentru autoritati. Insa vicepremierul George Copos, care coordoneaza activitatile din domeniile mediului de afaceri, este de parere ca situatia din primele luni nu dovedeste decat ca investitorii au afisat prudenta dupa venirea la putere a unei noi guvernari. Atitudinea de expectativa a partenerilor straini a fost manifestata si inainte de semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Aceste fenomene sunt normale, considera Copos. Analistul economic Matei Paun spune ca orice companie are nevoie o perioada cuprinsa intre cel putin sase luni si un an pentru a lua decizia de a investi si, prin urmare, efectele cotei unice nu pot fi vazute intr-un timp atat de scurt. Totusi, experienta Slovaciei a aratat ca replica investitorilor poate veni imediat. In 2003, anul in care a introdus cota unica de 19%, Bratislava a inregistrat 22 de noi proiecte de investitii, care au creat 7.500 de locuri de munca.

Numai ca, pe langa un regim fiscal prietenos, Slovacia a stiut sa ofere o lectie de stabilitate legislativa, adica exact ceea ce apreciaza, in primul rand, orice investitor. Potrivit unui studiu OCDE, nivelul impozitului pe profit nu este un element prioritar de decizie pentru investitorii strategici atunci cand se hotarasc sa investeasca intr-o tara. De fapt, stabilitatea si predictibilitatea sistemului de impozite si taxe se afla in fruntea listei lor, afirma Ruxandra Bandila, director executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Si mai elocvent in ce priveste importanta stabilitatii decizionale este cazul Poloniei, care, chiar si fara cota unica (pe care se gandeste sa o introduca abia in 2008, la un nivel de 18%), a atras in 2004 investitii straine de 7,9 miliarde de dolari.

In Romania, insa, toate aceste sincope legislative par sa-i deranjeze extrem de mult pe investitori. Balbaielile legislative din domeniul fiscal, aparute in primele luni, au transmis un semnal de instabilitate si nesiguranta. Pentru un investitor care vede asa ceva, reducerea impozitului pe profitul corporatist devine neinteresanta, crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). La randul sau, Ruxandra Bandila spune ca recentele amendamente ale Codului fiscal nu au luat in considerare perioada de sase luni prevazuta de lege pentru introducerea lor.

Acest lucru ar putea sa determine subminarea sanatatii fiscale a companiilor si, in felul acesta, sa puna in pericol obiective precum atragerea de investitii straine directe, spune reprezentantul CIS. Insa noul presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Cristina Ana Maria, nu crede ca exista motive de ingrijorare. Ea spune ca, de la inceputul acestui an, in evidentele ARIS au intrat 20 de noi proiecte de investitii, cu o valoare cumulata de 375 de milioane de euro. Am inceput in acest an sa identificam anumite domenii-tinta in care Romania poate reprezenta cea mai buna tinta investitionala (...). Pentru mine, ideea ca Romania poate atrage toate investitiile in toate domeniile mi se pare diletanta si caduca, afirma oficialul ARIS. Prin introducerea cotei unice, Romania se poate lauda ca a luat-o inaintea altor tari, dar pentru companiile straine mult mai importanta este rezolvarea vechilor puncte nevralgice: coruptia, barierele administrative si desele schimbari legislative.

Cota unica rezolva numai o parte a problemei fiscale, dar nu intregul cadru. Atunci cand analizeaza oportunitatea realizarii unei investitii intr-o tara, o companie se uita la pozitia fiscala totala de pe acea piata. Iar la noi, de exemplu, contributiile sociale sunt foarte ridicate, mai spune analistul Matei Paun. Pentru 2005, BNR a estimat un volum al investitiilor straine directe de 2,3-3 miliarde de euro, nivel situat sub cel preconizat de ARIS.

PE CE MIZAM IN ACEST AN

In monitorizarea ARIS se afla 32 de proiecte in faza de intentie, cu o valoare totala de 1,44 miliarde de euro si reprezentand un numar de 15.000 de noi locuri de munca

De la inceputul anului 2005, ARIS are in evidenta 20 de proiecte noi. Domeniile vizate sunt industria auto, petrochimie, energie neconventionala, productie de aparatura electrica si electrocasnice, productia de mobila

Pentru acest an, institutia estimeaza un volum al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro.

Spre comparatie, Bulgaria mizeaza pe atragerea a doua miliarde de euro, nivel similar cu cel din anul anterior.

CAPITALUL IN VALUTA S-A SUBTIAT

Valoarea totala a capitalului social subscris in valuta al firmelor inmatriculate in Romania a scazut, in luna martie, cu 30% (exprimat in euro) fata de luna similara a anului 2004. Aceasta evolutie urmeaza celei din februarie, cand scaderea a fost de 48%.

DUPA VARFUL DIN 2004, INCEPE COBORAREA

Romania a atras, pana la sfarsitul anului trecut, investitii straine directe de peste 13 miliarde de euro. Recordul absolut a fost atins in 2004, cand au fost inregistrate investitii de aproximativ 4,1 miliarde euro (5,1 miliarde dolari). Determinante pentru acest rezultat au fost privatizarea Petrom si a doua filiale Electrica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri