Consiliul Băncii Europene de Investiții a aprobat și confirmat plata, în valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru o serie de investiții în sectorul energetic din România, a anunțat ministrul de resort, Virgil Popescu.

Astfel, jumătate de miliard de euro vor fi alocați pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică produsă din surse regenerabile – energie solară, eoliană și hidroelectrică pentru autoconsum sau pentru consumul general. 200 de milioane de euro vor fi acordate pentru ca instituțiile publice să își producă singure energia din surse regenerabile. Alte 250.000 de euro vor merge la modernizarea/reabilitarea rețelelor inteligente de termoficare, potrivit lui Virgil Popescu.

De asemene, au fost recomandate pentru finanțare două gazoducte, dintre care și cel prin care ar urma să intea în sistemul de transport gazele care vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep. Efectiv, prima producţie de gaze de aici este așteptată pentru începutul anului 2027.

Referitor la ghidul privind Fondul pentru modernizare, ministrul a precizat că este aproape finalizat şi va fi lansat în dezbatere săptămâna viitoare.

Fondul este un instrument nou de finanțare, ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde. Fondul de modernizare este alcătuit la nivelul Uniunii Europene din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră, iar România are alocate aproape 12% din totalul acestor certificate.

Practic, statele eligibile aleg ce investiții vor să propună pentru sprijin financiar. Acestea sunt aprobate de Banca Europeană de Investiții. Comisia Europeană ia decizia de finanțare, iar BEI transferă fondurile. Nu se poate aplica direct pentru acest sprijin.

România beneficiază de cea mai mare alocare, fiind urmată de Cehia (1 miliard de euro), Bulgaria (197 de milioane) și Polonia (47 de milioane).

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri