Mai mult de jumatate afirma ca noul sistem nu le-a afectat venitul
Cele mai informate categorii de meserii in privinta introducerii cotei unice sunt managerii, intreprinzatorii particulari, functionarii cu studii superioare si personalul calificat, conform unui sondaj al Mercury Research, comandat de revista Capital. Varsta, mediul de resedinta si zonele geografice au diferentiat gradul de cunoastere a acestei masuri. Dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, 49% stiau ca la 1 ianuarie a fost introdusa cota unica de impozitare si 59% dintre cei cu varste intre 20 si 24 de ani. Persoanele peste 25 de ani stiu intr-o mai mare proprotie de introducerea acestei masuri, respectiv mai mult de sapte persoane din zece.

In acelasi timp, persoanele din mediul rural sunt mai putin familiarizate cu aceasta masura decat cele din mediul urban: 75% fata de 83%. Educatia este un alt factor care determina proportii diferite; astfel, mai putini dintre cei cu educatie primara (66%) cunosc aceasta decizie decat persoanele cu studii medii (81%) sau superioare (94%). Cei mai multi romani (65%) au declarat ca nu le-a fost afectat nivelul de trai dupa 1 ianuarie 2005, iar 12% afirma ca noua masura le-a inrautatit nivelul de trai. In privinta influentei asupra venitului, peste jumatate din cei intrebati (55%) au afirmat ca acest sistem de impozitare nu le-a afectat in vreun fel venitul net, 20% spun ca venitul a crescut, iar pentru 9%, a scazut. Dintre cei ale caror venituri au crescut in urma introducerii cotei unice, cei mai multi (86%) au afirmat ca au alocat surplusul de bani unor cheltuieli curente cum ar fi mancare, intretinere si doar 5% au economist banii. Impactul anuntului majorarii unor impozite directe se reflecta printr-un procentaj de 60% de persoane care dezaproba luarea unor astfel de masuri, in timp ce 26% sunt de acord cu aceasta masura.

Surprinzator este faptul ca 40% din persoanele care sunt de acord cu cota unica accepta si introducerea noilor masuri fiscale referitoare la majorarea unor impozite. Chiar daca autoritatile romane nu au desfasurat o campanie de comunicare pentru introducerea cotei unice de impozitare, majoritatea romanilor a fost informata si chiar sustine aceasta idee. Lipsa analizarii impactului noilor masuri fiscale, a efectelor pe termen scurt si mediu si a identificarii surselor de acoperire a golului bugetar a determinat ca sustinerea opiniei publice pentru un sistem fiscal simplu sa se erodeze in mai putin de jumatate de an.

Balbaiala fiscala din ultimele luni a facut ca nemultumirile mediului de afaceri sa se reflecte pana si in cifre. In primele doua luni ale anului, soldul investitiilor straine directe in Romania a scazut la 89 milioane euro comparativ cu un nivel de 135 milioane euro in primele doua luni ale anului trecut. Datele Registrului Comertului arata ca, in primele trei luni ale acestui an, capitalul social subscris in valuta a fost de 192 milioane euro, fata de 386 milioane euro in perioada ianuarie-martie 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri