Indicele preturilor productiei industriale (PPI), care masoara presiunile inflationiste inainte ca marfurile sa ajunga la consumator, a crescut in aprilie cu 8,68% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, fata de un avans de 9,3% in martie, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Preturile productiei industriale au crescut in aprilie cu 1,16% fata de luna anterioara si cu 8,68% comparativ cu a patra luna a anului trecut, in atenuare fata de cresterea de 9,3% inregistrata in intervalul martie 2006 - martie 2007.

In aprilie, cel mai mult au crescut preturile produselor din industria extractiva, cu 8,25% fata de luna precedenta, in timp ce preturile din industria prelucratoare au urcat cu 0,34%, iar cele din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au avansat cu 1,96%.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi peste medie au fost inregistrate la produsele din industria energetica, care au urcat cu 2,81% in aprilie fata de luna anterioara. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au fost constatate la produsele din industria bunurilor de capital, care au urcat in aprilie cu 1,01% fata de martie, precum si in industria bunurilor de uz curent (+0,52%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,37%) si industria bunurilor intermediare (+0,18%), arata datele publicate de INS.

In intervalul aprilie 2006 - aprilie 2007, cel mai mult au crescut pret urile din industria extractiva, cu 19,17%, in timp ce cresteri de preturi sub medie au fost inregistrate la energie electrica si termica, gaze si apa (+8,52%) si industria prelucratoare (+7,71%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi in aprilie fata de aprilie 2006 au fost la produsele din industria bunurilor de uz curent (+10,00%) si industria bunurilor intermediare (+9,63%). Preturile produselor din industria energetica au urcat cu 7,56% in aprilie fata de aprilie 2006, cele din industria bunurilor de capital cu 7,14%, iar preturile din industria bunurilor de folosinta indelungata au avansat cu 5,02%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban anunță creșterea pensiilor: Vom decide cu cât după analizele economice
Setari Cookie-uri