Autoritatile se vad nevoite sa admita ca a crescut indisciplina financiara si ca au probleme de organizare
Numarul firmelor cu datorii la bugetul de stat a crescut, in doar cateva luni, in mod spectaculos, de la 51. 412, cate figurau cu debite catre buget la finele anului trecut, la 75.438, la finele lui martie 2005. Autoritatile nu au nici o explicatie. La inceputul acestui an, lista publicata de Agentia de Administrare Fiscala (ANAF) ce contine firme care au debite neachitate catre buget arata ca, la 31 decembrie 2004, 51.412 contribuabili mari, mijlocii si mici, la un loc, datorau statului 86.092 miliarde de lei. Trei luni mai tarziu are loc o rasturnare de situatie.

Sumele datorate bugetului scad, in vreme ce numarul celor care nu isi achita obligatiile creste cu peste 26.000 de firme, ajungandu-se la 75.438 de debitori. Noii intrati pe lista debitorilor sunt, in majoritate covarsitoare peste 22.000, firme mici si mijlocii. Sefii ANAF nu au o explicatie pentru acest fenomen, care, se pare, i-a luat prin surprindere. In perioada ianuarie-martie au avut loc mai multe actiuni de verificare a obligatiilor la plata si multe societati si-au pierdut in urma acestor controale inlesnirile de care beneficiau. E posibil ca o parte din noile intrate sa vina de aici, spune Daniel Chitoiu, vicepresedinte ANAF.

Cum doar 179 de firme si-au pierdut inlesnirile de la inceputul anului si pana acum, aceasta explicatie nu se justifica. Ne vedem nevoiti sa acceptam ideea ca, intr-adevar, gradul de conformare a contribuabililor a scazut. Ceea ce nu este in ordine. Vom organiza o intalnire cu toti responsabilii din teritoriu, ca sa vedem cine s-a culcat pe o ureche si nu a mai urmarit activitatea de colectare, mai arata Chitoiu. Pe de alta parte, poate ca tot la capitolul cauze ar mai putea intra si haosul care domneste in viata administratiei fiscale. La 17 februarie anul acesta, lista cu datornici a fost revizuita, intrucat noua conducere remarcase ca, din raportarile publicate pe site-ul ANAF, lipsesc datele din cinci judete si de la Directia Financiara a sectorului 2. Tributari mentalitatii ca singurul lucru care conteaza este sa bifezi ca indeplinita o activitate si nu gradul de conformitate, functionarii ANAF s-au grabit sa publice lista asa cum era, cu date incomplete.

De altfel, angajatii Agentiei au preferat sa treaca sub tacere detaliul ca lista este incompleta. Revizuirea listei se face discret, angajatii ANAF preferand sa ascunda greseala sub pres si sa nu anunte nici macar dupa modificare ca lista a fost completata. In plus, nimeni din Administratia Fiscala nu si-a pus pana acum problema eficientei activitatii de colectare. Cu alte cuvinte, la acest moment, nimeni din ANAF nu a putut sa ne spuna cu cat este egal raportul lei cheltuiti/ lei recuperati. Atunci cand am cerut situatiile din teritoriu, nimeni nu a putut sa imi spuna cat ma costa, de fapt, colectarea. Dar situatia se va remedia, zic eu, intr-un timp destul de scurt, arata Daniel Chitoiu.

Angajatii mai vechi din ANAF si din Ministerul Finantelor spun ca nu s-a facut intr-adevar o statistica, deoarece nimeni nu ne-a cerut asa ceva. Acestia sustin ca sumele cheltuite pentru recuperarea arieratelor la buget sunt mici, in jur de 1-2% din suma recuperata. Pe viitor, va fi important sa fie realizata o astfel de statistica. In alte state, exista centre de cost, care tin socoteala cheltuielilor realizate de ministerele de finante, spune Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat pe probleme de buget. Nu exista nici situatii privind sumele care pot fi recuperate cu adevarat prin executare silita, adica cele care nu provin de la societati in faliment, in lichidare sau cu decizie de suspendare a executarii din partea instantei. Trebuie sa revedem putin reglementarile si trebuie sa reorganizam administratia, altfel riscam sa cadem in ridicol, spune, pe post de concluzie, vicepresedintele ANAF.

ANAF in cifre

Cei mai multi bani i-a obtinut Fiscul, pe primele patru luni ale acestui an, dupa ce a comunicat societatilor cu debite la bugete somatiile de plata si dupa ce a blocat conturile firmelor si partenerilor lor de afaceri. Astfel, dintr-un total de 48.456,55 miliarde de lei, pentru care s-a emis somatie de plata, statul a incasat efectiv 12. 478,2 miliarde de lei.

Pentru 78.958,09 miliarde de lei au fost infiintate popriri asupra conturilor societatilor si asupra conturilor tertilor, suma din care s-a incasat efectiv 1.404,35 miliarde de lei. Totalul incasarilor a fost, pana la finele lui aprilie, de 17.910,4 miliarde de lei. Daca tinem cont de faptul ca in activitatea de colectare lucreaza, la nivelul intregii tari, 5.697 de functionari, putem deduce ca fiecare om din Fisc a incasat in acest timp 3, 14 miliarde lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri