UE vrea o acciza unica pentru motorina si benzina

Uniunea Europeana urmareste unificarea accizei pentru motorina si benzina si introducerea unei accize unice pentru tot teritoriul comunitar, a declarat directorul adjunct pentru impozite si taxe indirecte din cadrul Ministerul Economiei si Finantelor, Mihail Hura, citat de NewsIn.

"Legistatia europeana urmareste unificarea accizei la motorina si benzina si introducerea accizei unice pentru carburanti in toata Uniunea pentru a fi eliminat turismul de carburanti ", a spus Hura.

Directorul adjunct a explicat ca UE are aceste tinte pentru a se elimina situatiiile in care carburantii sunt achizitionati mai ieftin dintr-o tara si utilizati, deci polueaza, in alta tara. Potrivit acestuia obligativitatea introducerii pe piata de la 1 iulie 2007 a motorinei care sa contina 2% biodiesel va duce la scaderea accizei cu sapte euro pe tona intrucat acest procent de biodiesel este neaccizabil. "Aceasta scadere se va resimti foarte putin, chiar deloc, la pretul carburantilor la pompa", a precizat Hura.

Hura considera ca nu vor exista probleme pe piata carburantilor de la 1 iulie, relateaza NewsIn. "Rafinariile sunt pregatite pentru a se conforma legislatiei privind amestecul cu biodiesel si niciun agent economic din domeniu nu s-a plans ca va fi afectat", a adaugat directorul adjunct pentru impozite si taxe din cadrul Ministerul Economiei si Finantelor.

Reprezentantul MEF a explicat ca atat productia de biodiesel, cat si amestecul acestuia cu motorina se pot realiza doar in antrepozite fiscale.

In prezent, in Romania acciza la motorina este de 307,59 euro/ tona, iar cea la benzina fara plumb este de 425,06 euro/tona.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri