Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda Companiei Nationale Posta Romana un imprumut de 50 milioane euro pentru finantarea constructiei in Bucuresti a primului centru automatizat din tara pentru sortarea trimiterilor postale si modernizarea centrului de sortare din Cluj.
Proiectul are o valoare totala de 60 de milioane de euro, la care Posta Romana va contribui cu zece milioane de euro din surse proprii. Pana la 20 milioane de euro din acest imprumut va fi sindicalizat cu doua banci comerciale din afara tarii.

Contractul are o durata de opt ani si o perioada de gratie de doi ani. Dobanda va fi calculata conform EURIBOR la sase luni (dobanda medie la euro pe piata interbancara), plus 1,85%. Pentru imprumut BERD nu a cerut garantii Companiei Nationale Posta Romana.

Potrivit directorului Companiei Nationale Posta Romana, Dan Mihai Toader, "constructia de centre de sortare automatizata constituie un element cheie in modernizarea companiei, care intampina concurenta sporita in urma liberalizarii pietei serviciilor postale, conform reglementarilor Uniunii Europene". CNPR va mai deschide si alte centre de sortare automata a corespondentei in Bacau, Craiova si Timisoara.

"Acesta nu este doar primul proiect in sectorul postal pentru BERD, ci si proiectul cu cea mai mare amploare pentru Posta Romana de cand a fost infiintata in urma cu mai bine de 150 de ani. Este pentru prima data cand compania a contractat un imprumut comercial pe termen lung, iar BERD este hotarata sa se asigure ca aceasta finantare isi va atinge obiectivele", a spus, citat de NewsIn, directorul Sectorului de Telecomunicatii, Informatica si Media al BERD, Michelle Senecal de Fonseca.

Pana la finele anului 2008, compania are exclusivitate pentru distribuirea trimiterilor postale cu o greutate maxima de 50 de grame. in paralel, compania are obligatia de a deservi toate destinatiile din tara la acelasi nivel al pretului si calitatii. in cazul altor servicii, cum ar fi cele de pe segmentul de curierat rapid, Posta Romana se confrunta deja cu concurenta operatorilor privati.

Modernizarea si restructurarea companiei, in prezent in desfasurare cu sprijinul consultantilor specializati, este pe deplin agreata de BERD. Banca a sprijinit, de asemenea, Posta Romana in elaborarea primului sau plan de afaceri pe termen lung si a oferit companiei asistenta in aria reglementarilor internationale aferente achizitiilor publice.

Strategia de dezvoltare a Companiei Nationale Posta Romana este axata pe trei obiective majore: conformitate cu standardele Uniunii Europene de calitate a serviciilor, cresterea eficientei operationale si dezvoltarea de noi servicii.

BERD este cel mai mare investitor in Romania, avand angajamente ce depasesc 3,50 miliarde de euro in peste 190 proiecte. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, detinuta de 61 state si doua institutii inter-guvernamentale, are obiectivul de a sprijini tranzitia de la economia centralizata la economia de piata a tarilor din Europa Centrala pana in Asia Centrala.

Posta Romana a fost infiintata in iunie 1991, ca urmare a separarii serviciilor postale de cele de telecomunicatii din Societatea de Posta, Telegraf si Telefon. in 1998, Posta Romana a fost incorporata si transformata in Companie Nationala. Posta Romana este singurul operator autorizat sa furnizeze serviciul postal universal in Romania. Compania Nationala Posta Romana prelucreaza zilnic 2,2 milioane scrisori si peste 50.000 colete, dispunand de o retea care depaseste 7.100 puncte de lucru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri