CE mentine estimarea din aprilie privind deficitul bugetar al Romaniei

Romania va inregistra un deficit bugetar de 3,2% din Produsul Intern Brut, atat in 2007, cat si in 2008, cu patru pana la sase procente peste estimarile autoritatilor romane, se arata in Raportul Comisiei Europene privind Finantele Publice in UE, publicat miercuri si citat de NewsIn.

Potrivit estimarilor realizate de serviciile Comisiei, precizeaza raportul, deficitul bugetului general consolidat va atinge, in acest an, 3,2% din PIB. Pe partea de cheltuieli bugetare, documentul noteaza ca "politica bugetara va fi relaxata atat in ceea ce priveste cheltuielile de capital, cat si consumul si transferurile sociale".

Pe partea de venituri, raportul consemneaza ca "estimarea serviciilor Comisiei este mai putin optimista decat cea a autoritatilor de la Bucuresti, in special cu privire la veniturile din taxe indirecte". De asemenea, restiturile prin Fondul Proprietatea si majorarile salariale in sectorul de stat nu au fost incluse in bugetul pe 2007, potrivit forului european.

Astfel, Comisia estimeaza ca unele masuri bugetare vor avea un impact diferit fata de cel calculat de autoritatile romane. La capitolul venituri, colectarea din TVA ar urma sa se majoreze cu 1% din PIB, potrivit serviciilor CE, iar din impozitul pe venit cu 0,5% din PIB. in schimb, veniturile din taxe vamale se vor diminua cu 0,4%, iar reducerea contributiilor sociale mai pune o presiune de 0,3% din PIB. Totodata, serviciile Comisiei prognozeaza o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,5% din PIB si a celor sociale cu 0,4% din PIB, dar si o scadere a subventiilor cu 0,9% din PIB.

Raportul avanseaza ca, in 2008, deficitul bugetar se va mentine la acelasi nivel din 2007, de 3,2% din PIB, desi cresterea economica va fi robusta. Previziunile bugetare pentru anul viitor iau in calcul costul reformei pensiilor care va insemna introducerea pilonului II si, prin urmare, o cheltuiala a bugetului de 0,2% din PIB. Deficitul estimat de guvernul roman, conform planului de convergenta transmis Comisiei in ianuarie, este de 2,8% din PIB in 2007 si de 2,6% din PIB in 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri