Ministrii justitiei din statele membre UE au simplificat modalitatea de recuperare a datoriilor mai mici de 2000 euro prin adoptarea Regulamentului Parlamentului European care stabileste proceduri europene privind creantele minore, informeaza Ministerul Justitiei (MJ).
Instrumentul juridic adoptat va contribui la facilitarea accesului la justitie a cetatenilor din statele membre prin simplificarea procedurii litigiilor transfrontaliere ce au ca obiect creante cu o valoare mai mica de 2000 de euro. Prevederile regulamentului vor fi aplicate incepand cu data de 1 ianuarie 2009.

Potrivit regulamentului, reclamantul va putea incepe procedura de recuperare a creantelor doar prin completarea unui formular tipizat care va fi depus la instanta competenta prin posta, fax sau e-mail.

Unul dintre obiectivele regulamentului este utilizarea mijloacelor moderne de comunicare pentru prezentarea actelor de procedura. Regulamentul nu cere reprezentarea prin avocat, tocmai in scopul reducerii costurilor. Formularul va cuprinde o descriere a probelor care sustin cererea si va fi insotit, dupa caz, de orice inscrisuri relevante.

Potrivit Regulamentului, hotararea judecatoreasca va putea fi supusa cailor de atac si va fi recunoscuta si executata in orice stat membru, fara a fi necesara investirea cu formula executorie, se mai arata in comunicatul MJ.

Reglementarea va fi aplicata numai in litigiile transfrontaliere in materie civila sau comerciala, indiferent de instanta competenta.

Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) s-a desfasurat la Luxembourg, in perioada 12-13 iunie, iar la eveniment au participat ministri ai justitiei din statele membre, Romania fiind reprezentata de Tudor Chiuariu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri