Instrumentul juridic adoptat va contribui la facilitarea accesului la justitie a cetatenilor din statele membre prin simplificarea procedurii litigiilor transfrontaliere ce au ca obiect creante cu o valoare mai mica de 2000 de euro. Prevederile regulamentului vor fi aplicate incepand cu data de 1 ianuarie 2009.

Potrivit regulamentului, reclamantul va putea incepe procedura de recuperare a creantelor doar prin completarea unui formular tipizat care va fi depus la instanta competenta prin posta, fax sau e-mail.

Unul dintre obiectivele regulamentului este utilizarea mijloacelor moderne de comunicare pentru prezentarea actelor de procedura. Regulamentul nu cere reprezentarea prin avocat, tocmai in scopul reducerii costurilor. Formularul va cuprinde o descriere a probelor care sustin cererea si va fi insotit, dupa caz, de orice inscrisuri relevante.

Citeste si:

Potrivit Regulamentului, hotararea judecatoreasca va putea fi supusa cailor de atac si va fi recunoscuta si executata in orice stat membru, fara a fi necesara investirea cu formula executorie, se mai arata in comunicatul MJ.

Reglementarea va fi aplicata numai in litigiile transfrontaliere in materie civila sau comerciala, indiferent de instanta competenta.

Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) s-a desfasurat la Luxembourg, in perioada 12-13 iunie, iar la eveniment au participat ministri ai justitiei din statele membre, Romania fiind reprezentata de Tudor Chiuariu.