10 Noiembrie 2023

Americanii au aprobat achiziția tancurilor Abrams de către România. Vom beneficia de cel mai nou model al mașinii de luptă



Ambasada Statelor Unite în România anunță vânzarea a 54 de tancuri de luptă M1A2SEPv3 din Statele Unite pentru România, ca parte a unui pachet important de echipamente militare și servicii.

Modelul M1A2 SEPv3 este cea mai recentă versiune, îmbunătățită, a tancului de luptă principal Abrams, care oferă protecție, supraviețuire, letalitate și capacitate a rețelei de comunicații sporite. Tancurile sunt aceeași variantă cu cele folosite în prezent de Statele Unite și vor crește interoperabilitatea României cu SUA și aliații din NATO, în special pe flancul estic al alianței.

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a lăudat standardul înalt al cooperării în domeniul securității între Statele Unite și România și a reafirmat angajamentul SUA față de suvernitatea și integritatea teritorială a României. Ea a subliniat, de asemenea, valoarea pe care Statele Unite o acordă Parteneriatului Strategic și prieteniei cu România, care se bazează pe valori și interese comune.

”Această tranzacție demonstrează puterea și vitalitatea relației noastre bilaterale, precum și dedicarea noastră reciprocă față de stabilitatea și securitatea regională”, a mai spus Ambasadoarea Kavalec.

Ea a adăugat că tancurile M1A2 Abrams vor oferi României o platformă modernă și fiabilă, pentru a descuraja agresiunea și pentru a-și apăra granițele. Ele vor contribui, de asemenea, la apărarea colectivă a NATO și vor spori capacitatea noastră de a opera împreună în mod eficient.”

În conformitate cu legislația Statelor Unite, vânzarea tancurilor Abrams a fost notificată Congresului SUA cu un cost total estimat al programului de 2,53 miliarde de dolari, dar valoarea reală a acordului este semnificativ mai mică.

Acordul inițial este evaluat la aproximativ 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari).

"Maşinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află şi în dotarea armatei SUA. (...) După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat", se arată într-un comunicat de presă MApN.



Citeste si