Romania este statul european care a inregistrat in ultimii patru ani cel mai mare salt al salariului minim, a carui evaluare in euro arata o crestere anuala cu 18%, pana la 114 euro, dar care \"a beneficiat din plin de pe urma aprecierii leului\", potrivit Institutului european de statistica Eurostat.
Salariul minim din Romania a crescut de la nivelul de 90 de euro din ianuarie 2006 sau 72 de euro din ianuarie 2005.

La polul opus al ierarhiei cresterii salariului minim este Olanda, cu un "pas" de numai 1% in acest interval, asociat insa unui venit minim 1.301 euro, de de 11,5 ori mai mare decat cel romanesc.

Institutul european de statistica Eurostat a publicat luni un studiu privind salariile minime legale practicate in 20 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in care Romania ocupa penultima pozitie, in fata Bulgariei.

Conform acestui studiu, salariul minim legal in Romania se ridica in 2007 la 114 euro pe luna in timp ce pentru Bulgaria salariul minim legal nu depaseste valoarea de 92 de euro pe luna.

Diferentele intre statele membre sunt insa foarte mari, media variind intre 92 de euro (Bulgaria) si 1.570 de euro (valoarea maxima, inregistrata de Luxemburg). Drept comparatie, salariul minim legal din Statele Unite ale Americii se ridica la 676 euro.

Din punct de vedere al puterii de cumparare, majorarea anuala a salariului minim a variat de la -4% in cazul Cehiei pana la 10% in cazul Romaniei, sustin datele Eurostat.

Pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Cehiei, Letoniei si Sloveniei, cresterea anuala in cazul in care se ia drept etalon moneda euro a depasit cresterea din punct de vedere a puterii de cumparare.

Studiul Eurostat releva diferente si in ceea ce priveste numarul de persoane care sunt platite cu salariul minim legal, singura asemanare intre statele europene fiind ca, in general, femeile domina categoria angajatilor pe primesc salariul minim (cu exceptia Maltei si Ungariei).

In cazul Romaniei, Eurostat afirma ca 9,7% din numarul angajatilor sunt platiti cu salariul minim, statul roman facand parte , impreuna cu LUxemburg si Letonia,din acelasi segment, al statelor in care intre 8% si 12% din angajati sunt remunerati astfel.

In Spania, Malta, Slovacia, Marea Britanie, Cehia, Olanda, Slovenia si Polonia doar 3% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim legal.

In cazul Bulgariei si Frantei, procentajul se ridica la peste 16% din totalul angajatilor. Comparativ, in SUA media este de 1,3%.

In majoritatea statelor analizate, salariul minim lunar reprezinta mai putin de 50% din salariul mediu brut lunar, singurele exceptii fiind Malta, Luxemburg si Irlanda, unde salariul minim lunar reprezinta mai mult de 50% din salariul mediu brut lunar.

Astfel, statele analizate pot fi grupate in patru categorii: Romania, Estonia, Letonia, Polonia si Slovacia formeaza primul grup, in care salariul minim lunar reprezinta mai putin de 35% din salariul mediu brut. Din al doilea grup fac parte Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Cehia, Spania si Portugalia, in acest caz salariul minim lunar reprezentand intre 35% si 41% din salariul mediu brut lunar.

Slovenia si Olanda compun al treilea grup, in care salariul minim lunar reprezinta intre 45% si 46% din salariul mediu brut lunar. Ultimul grup este alcatuit din Bulgaria, Malta si Luxemburg, unde salariul minim lunar reprezinta peste 49% din salariul mediu brut lunar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri