Presedintele Traian Basescu l-a suspendat, la 11 iunie, din functia de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, pe Zsolt Nagy, pentru ca este urmarit penal de Parchetul General. Conform Legii 115/1999, art. 20, in cazul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de un membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea lui din functie.

Aceeasi lege mai prevede, la art.21, ca, "in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului, ministrul Justitiei comunica presedintelui Romaniei data la care a fost sesizata inalta Curte de casatie si Justitie, in vederea suspendarii din functie a acestuia".

Nagy este acuzat de actiuni care aduc atingere singurantei nationale, dupa cum a anuntat Parchetul la momentul la care a cerut Presedintiei acordul pentru inceperea urmaririi penale a lui Zsolt Nagy, dar fara sa precizeze concret care sunt faptele propriu-zise. In presa au aparut informatii legate de presupuse legaturi ale ministrului UDMR cu grupul Stantchev. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi avut, printre altele, sarcina "de a verifica tot timpul daca membri grupului (Stantchev - n.n.) sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice", se spune in referatul pentru prelungirea mandatelor de arestare preventiva al unora dintre membrii grupului.

Citeste si:

In referatul procurorilor de caz, Doru Cristescu si Ciprian Nastasiu, apar informatii privind rolul pe care l-ar fi jucat ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, in reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev.

In aceslasi referat, se arata ca ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, "prin acte de complicitate intelectuala si materiala", a facut posibila "realizarea scopului tintit de gruparea infractionala organizata cu caracter transnational".