Vosganian insista: Fondul Proprietatea va fi aprobat de Guvern

Ordonanta privind Fondul Proprietatea are avizele de la Justitie si AVAS, va primi vineri aviz de la CNVM, iar saptamana viitoare va fi discutata in sedinta de Guvern de miercuri, platile catre persoanele care solicita sume de pana la cinci miliarde lei urmand sa fie facute incepand cu 1 octombrie.

"Actul normativ poate intra in sedinta pregatitoare de Guvern de luni pentru a fi aprobata in sedinta saptamanala de miercuri", a declarat, citat de NewsIn, ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

In ultimele doua saptamani, ministrul finantelor a anuntat ca ordonanta privind Fondul Proprietatea "va intra in Guvern saptamana viitoare". Dupa declaratiile repetate ale ministrului, premierul Tariceanu a declarat la ultima sedinta de Guvern ca Vosganian nu a prezentat forma finala a actului normativ, dar a cerut sprijinul parlamentului pentru acest proiect pentru ca "statul roman risca sute de procese cu fostii proprietari".

Ordonanta a fost elaborata in ianuarie, de Ministerul Finantelor, fiind de atunci in dezbatere publica. Dupa preluarea mandatului la Finante, Vosganian anunta ca doreste sa obtina consensul partidelor parlamentare asupra acestui proiect. PSD a afirmat in mai multe randuri, atat prin vocea presedintelui Mircea Geoana, cat si a altor lideri, ca dezaproba mecanismul de despagubire creat prin acest fond.

Conform proiectului de ordonanta de urgenta, Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, va emite titluri de despagubire, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit prezentei legi si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar in limitele legii.

Proiectul de ordonanta da posibilitatea ca titlurile de despagubire sa fie vandute, pana la data realizarii conversiei acestora in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau preschimbarea lor contra numerar, pe baza oricarui act juridic translativ de proprietate incheiat in forma autentica sau ca efect al succesiunii.

Procedurile de listare la Bursa a minim 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, erau programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri