8 Ianuarie 2024

O nouă fabrică de baterii se construiește în Germania: vrea să echipeze 1 milion de mașini electrice pe an



Comisia Europeană a aprobat planurile Germaniei de a acorda ajutoare de stat, în valoare de 902 milioane de euro, pentru a susţine grupul suedez Northvolt în vederea construirii unei uzine de baterii pentru automobile electrice în Germania, un proiect care în lipsa subvenţiilor risca să fie mutat în SUA, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Acesta este primul ajutor de stat autorizat de Bruxelles în cadrul unui mecanism creat de UE în luna martie 2023, în ideea de a evita deturnarea proiectelor de investiţii europene spre SUA", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit executivului comunitar, ajutorul acordat grupului suedez Northvolt va lua forma unei subvenţii în valoare de 700 milioane de euro, la care se va adăuga o garanţie de 202 milioane de euro. "Fără acest ajutor, Northvolt ar fi construit această uzină în SUA, unde i-a fost oferit ajutor, în special în cadrul planului Inflation Reduction Act", subliniază Comisia Europeană.

Grupul suedez Northvolt a anunţat în luna mai 2023 că intenţionează să construiască o uzină de baterii pentru automobilele electrice la Heide (nordul Germaniei), după ce a obţinut o promisiune de sprijin financiar din partea Berlinului. Această uzină, prima uzină din afara Suediei pentru Northvolt, ar urma să aibă o capacitate anuală de 60 GWh, care îi va permite să echipeze cu baterii între 800.000 şi un milion de vehicule electrice pe an. Producţia ar urma să înceapă în 2026 şi facilitatea va ajunge la capacitate maximă de în 2029.

Northvolt este una din principalele speranţe europene în materie de baterii pentru automobilele electrice, într-un moment în care bătrânul continent încearcă să recupereze o parte din întârzierea sa în această producţie indispensabilă pentru tranziţia industriei auto.

Ca răspuns la subvenţiile americane şi chineze, care au generat temeri referitoare la o fugă a investiţiilor în afara Europei, Comisia Europeană a adoptat în luna martie 2023 un text care facilitează acordarea de ajutoare de stat în favoarea proiectelor care contribuie la reducerea emisiunilor de CO2 în Uniunea Europeană.



Citeste si