Vamesii si politia de frontiera supravegheaza continuu comertul duty-free, insa situatia este mult ingreunata de mecanismele puse la cale de evazionisti impreuna cu \"verigile slabe\" din sistem, prin care sunt traficate produse fara taxe, a aratat presedintele ANV, Gelu Diaconu.
"Este foarte dificil pentru ca, mecanismul este usor de imaginat, daca evazionistii gasesc o veriga slaba la nivelul vamii sau al politiei de frontiera, si verigi slabe sunt peste tot, se face o confirmare electronica sau pe hartie a tranzitului marfii, fara a avea vreo garantie ca marfa a parasit, intr-adevar, teritoriul vamal romanesc. E posibil ca marfa sa aiba destinatie interna desi in hartie apare ca a iesit de pe teritoriul vamal", a explicat Diaconu, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn.

Presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) a spus ca, in multe cazuri, masurile luate impotriva lucratorilor vamali corupti nu au avut finalitate, pentru ca acestia, fiind protejati de statutul functionarului public, au avut castig de cauza in instante. "I-am dat afara pe toti de la Vama Veche si au fost repusi in functie, fara exceptie, de instanta, desi pana si un copil vedea ca acolo se facea contrabanda", a explicat Diaconu.

De la inceputul lunii mai, odata cu reintrarea in vigoare a legislatiei privind comertul duty-free valabila anterior aderarii la UE, numarul magazinelor autorizate a crescut la 36, potrivit sefului ANV, de la numai trei cate ramasesera la 1 ianuarie 2007, cand guvernul a desfiintat, prin ordonanta de urgenta, toate magazinele situate in frontiere. Guvernul a invocat, in sprijinul masurii de desfiintare a magazinelor duty-free, alinierea la legislatia europeana si nevoia de a limita sursa de evaziune fiscala si contrafacere pe care o reprezentau aceste magazine. Anterior datei de 1 ianuarie, in Romania functionau 105 magazine duty-free.

Parlamentul a respins prin lege, in doua randuri, a doua oara dupa cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, ordonanta de urgenta a guvernului si a permis reinfiintarea magazinelor duty-free in frontierele cu statele non-UE: Serbia, Ucraina si Moldova.

Legislatia europeana prevede ca magazinele duty-free pot functiona in frontierele cu tarile non-UE sau in porturi si aeroporturi, dar vanzarea este permisa numai pentru pasagerii care au ca destinatii tari terte. Pe de alta parte, Comisia Europeana a recomandat guvernului, atunci cand a elaborat ordonanta de urgenta, sa desfiinteze toate magazinele din frontiere. in consecinta, legislatia europeana interzice explicit doar comertul duty-free pe teritoriul UE si existenta magazinelor duty-free la granitele cu statele membre vecine.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri