Proiectul de ordonanta de urgenta care contine modificari ale Codului Fiscal, dar si ale legii finantelor publice locale, aduce reglementari noi in cazul taxelor speciale instituite de autoritatile locale. Daca, in prezent, atat Codul Fiscal, cat si legea finantelor publice locale le lasa, fara prea multe restrictii, administratiilor locale posibilitatea sa aplice taxe speciale pentru servicii publice si sa evalueze necesitatea de a impune taxe prin propriile regulamente, proiectul vrea sa le limiteze competentele in domeniul fiscal.

Astfel, conform proiectului, autoritatilor publice locale "le este interzisa instituirea de taxe speciale in sarcina proprietarilor sau utilizatorilor de vehicule pentru circulatia acestora pe drumurile publice, indiferent de categoria sau denumirea ori de titularul dreptului de proprietate asupra drumului public, precum si a altor masuri de limitare a accesului pe aceste drumuri menite sa conduca la perceperea de venituri".

In acest mod, o serie de taxe instituite pe plan local, precum celebra taxa de acces in statiunea Mamaia, ar putea fi eliminata de la 1 ianuarie anul viitor.

Citeste si:

In plus, proiectul prevede ca normele Codului Fiscal vor stabili domeniile de activitate in care autoritatile locale nu pot institui taxe speciale.